Zobacz wideo: Waloryzacja 2022 - od marca podwyżki

Szałwia hiszpańska, znana powszechnie jako nasiona chia, pochodzi z terenów Meksyku i Gwatemali. Kiedyś były głównym pożywieniem starożytnych Azteków i Majów. Dziś, to idealny dodatek do naszej diet, która dzięki nasionom chia zostanie wzbogacona wieloma wartościami odżywczymi.
Nasiona chia praktycznie nie mają smaku, dzięki czemu możemy dodawać je do wielu potraw. Nasze danie nie zmieni smaku, a jedynie zostanie wzbogacone o drogocenne składniki odżywcze.
W naszej galerii dowiesz się, jakie właściwości mają nasiona chia:
Co ciekawe, słowo "chia" oznacza w języku Majów siłę. To kolejny dowód na to, jak ta roślina wpływa na nasz organizm. Jej codzienne stosowanie pozwoli nam na uzupełnienie tych składników, których nam brakuje. Już po krótkim czasie stosowania zauważymy znaczącą poprawę stanu naszego zdrowia.
Należy jednak ograniczać spożywanie nasion chia. Nie powinniśmy przekraczać ok. 40 gram dziennie, rozłożonych na dwie porcje. Wynika to z faktu, iż zawarty w nich błonnik, który jemy w zbyt dużych ilościach, może doprowadzić do zamknięcia światła jelit.