
Nasiona chia zyskały popularność już na całym świecie. Nic dziwnego - zawierają w sobie dużą ilość cennych wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Należy jednak pamiętać, by spożywać je z umiarem, ponieważ mogą prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości. Co to za roślina? Jakie ma właściwości i ile możemy stosować ich w ciągu dnia? Te informacje, jak i wiele innych, znajdziecie w naszej galerii! ▶▶

Nasiona chia zawierają zdrowe dla serca kwasy omega 3
Nasiona chia są źródłem kwasów omega 3. Zawierają ok. 17 gram omega 3 na 100 gram produktu. Oznacza to, że posiadają ich więcej niż łosoś norweski. Dzięki temu w pozytywny sposób wpływają na pracę serca. Obniżają przy tym ryzyko miażdżycy, zły cholesterol i wysokie ciśnienie krwi, a przy tym zwalczają stany zapalne w organizmie.

Nasiona chia pozytywnie wpływają na kości, zęby oraz mięśnie
Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają dużą ilość minerałów. Wśród tych wpływających pozytywnie na kości, zęby oraz mięśnie znajduje się: wapń, magnez, mangan oraz fosfor.

Nasiona chia, jako dzienna dawka spożycia wapnia
W dziennej dawce spożycia znajduje się ok. 20% dziennego zapotrzebowania na wapń. Dzięki temu możemy zmniejszyć ilość jedzonego nabiału w ciągu dnia.