Gruszka jest przede wszystkim niskokaloryczna i wspomaga trawienie. Zawiera witaminę K, która ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne oraz witaminę C - niezbędną do prawidłowego rozwoju człowieka. Dostarcza też takich substancji mineralnych, jak cynk, żelazo i magnez oraz witaminy A, E oraz witaminy z grupy B.
Takie są skutki jedzenia gruszek - lista
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele pozytywnych właściwości mają gruszki. W poniższej galerii znajdziecie listę zalet gruszek. Pojawią się też informacje o tym, kto powinien wykreślić ten owoc ze swojego menu.
- Gruszka jest niskokaloryczna, jeden owoc dostarcza około 100 kcal. Ma śladową zawartość tłuszczu oraz białka (poniżej 1 g w sztuce). Stanowi źródło węglowodanów (27 g), w tym naturalnie występujących cukrów i błonnika pokarmowego - podaje hellozdrowie.pl.
Doz.pl dodaje, że gruszka zawiera sporo błonnika pokarmowego, który wspaniale sprawdza się "w diecie mającej na celu poradzenie sobie z przewlekłymi zaparciami".
Jabłko czy gruszka - co jest lepsze dla naszego organizmu?
Okazuje się, że zarówno jabłko, jak i gruszka zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia substancji odżywczych.
- Jeśli chcesz dostarczyć organizmowi dawkę witamin i minerałów, a przy tym zadbać o dobre trawienie, sięgaj po oba owoce. W końcu nie bez powodu tradycyjny wigilijny kompot stanowi połączenie m.in. suszonych jabłek i gruszek. To naturalny sprzymierzeniec naszego układu pokarmowego po obfitej uczcie i nie tylko - radzi cefarm24.pl.
