Pierniczki świąteczne - oto składniki
- 2,5 szklanki pszennej mąki
- 90 g masła
- 70 ml miodu
- Pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- opcjonalnie: pół łyżeczki otartej skórki pomarańczy
Pierniczki na Boże Narodzenie - sposób przygotowania
Miód, cukier puder i masło włóż razem do garnka - następnie podgrzej na niewielkim ogniu. Mieszaj często, aż masło i cukier się rozpuszczą. Teraz musisz poczekać, aż wszystko ostygnie.
Do miski wsyp pozostałe składniki: mąkę, przyprawę, skórkę pomarańczy, sodę i dodaj jajko. Przelej wystudzoną zawartość z garnka i wymieszaj.
Teraz czas na wyrobienie ciasta. Zadbaj o odpowiednią konsystencję. Jeśli ciasto będzie za miękkie, dodaj nieco więcej mąki. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj więcej miodu.
Po wyrobieniu ciasta zawiń je w woreczek i schowaj na pół godziny do zamrażalnika. Będzie się z nim wygodniej pracować w kolejnym etapie.
Jak długo piec pierniczki
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Stół podsyp mąką i rozwałkuj schłodzone ciasto. Pierniczki z tego przepisu powinny mieć około 3 mm grubości przed wstawieniem do piekarnika - więc na taką grubość wałkujemy masę. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i na niej układaj wycięte foremką pierniczki. Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz około 6-8 minut. Jeśli zdecydujesz się na grubsze ciasto - weź to pod uwagę ustawiając czas pieczenia. Obserwuj pierniki w piekarniku - patrz, jak zmieniają kolor i nie pozwól, by zbyt mocno się spiekły, bo będą gorzkie.
- czas pieczenia może różnić się w zależności od rodzaju piekarnika - nasz przepis testowaliśmy na piekarniku elektrycznym, (jednoczesne grzanie z góry i z dołu).
Upieczone pierniki zostaw do wystygnięcia. Teraz możesz przechowywać je wiele miesięcy i na pewno będą dobre. Pamiętaj, by robić to w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli pieczesz pierniki na długo przed Świętami Bożego Narodzenia, zostaw dekorowanie na później - najlepiej na kilka dni przed świętami. Jeśli chcesz, by Twoje pierniczki zrobiły się bardziej miękkie zostaw je przed zdobieniem w pomieszczeniu, w którym jest duża wilgoć.
Dekorowanie pierniczków na święta
Do dekorowania przyda się lukier. Możesz go zrobić na kilka sposobów. Najpierw przesiej cukier puder przez sitko, następnie:
- 1. Cukier puder rozrabiamy z białkiem jajka i odrobiną wody - do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli lukier jest za gęsty - dodaj więcej wody, jeśli za rzadki - dodaj cukru
- 2. Cukier puder mieszamy z kakao i rozrabiamy z wodą.
- 3. Cukier puder rozrabiamy z sokiem cytrynowym do uzyskania pożądanej konsystencji.
Jeśli chcesz, żeby pierniki były bardziej kolorowe, możesz użyć nie tylko posypki, ale również barwników spożywczych, albo gotowych cukrowych pisaków. Do dekorowania pierników najlepiej nadadzą się np. orzechy włoskie, laskowe, ziemne, rodzynki, posypka czekoladowa, perełki - wybór takich dodatków w sklepach jest dość spory. Powodzenia!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wachowicz odwiedziła miejsce swojego ślubu! Co na to mąż? Wszystko nagrały kamery
- Która się ubiera, a która "przebiera"? Projektant wziął pod lupę gwiazdy po 50-tce
- Bronisław Cieślak przed śmiercią wyznał prawdę o Cieślak i Miszczaku. Chwyta za serce
- Iza Krzan pokazała się tak, jak stworzył ją Bóg. Na ten widok opadną wam szczęki