W skrócie
Bardzo lubię ten przepis na szybkie ciasto z rabarbarem, ponieważ nie trzeba do niego używać robota kuchennego. Tak naprawdę wystarczy wymieszać wszystkie składniki, dodać pokrojony rabarbar i wstawić ciasto do piekarnika, gdzie robi się samo. Minimum wysiłku, za to maksimum smaku, bo jogurtowe ciasto z rabarbarem jest niesamowicie wilgotne i aromatyczne. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Jedyne, o czym musisz pamiętać, żeby ciasto się udało, to wyjęcie wcześniej z lodówki wszystkich składników, które powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem – przepis na szybkie ciasto do kawy
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: blaszka 30 x 20 cm
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 500 g rabarbaru,
- 150 g jogurtu greckiego,
- 150 g masła,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 150 g cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru pudru.
Jak zrobić wilgotne ciasto jogurtowe z rabarbarem?
- Rabarbar oczyściłam, odkroiłam zgrubiałe końce i pokroiłam na małe kawałki.
- Masło roztopiłam w rondelku i zostawiłam do przestygnięcia.
- Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam jajka, jogurt, roztopione masło, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko wymieszałam.
- Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, wlałam do niej ciasto, a na wierzchu ułożyłam rabarbar, który i tak podczas pieczenia wpadnie do środka.
- Piekłam ciasto 40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Przestudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?