Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Szwedzkim, dotyczące wpływu spożycia ryb na stan zdrowia Szwedek, wykazały między innymi, że u Szwedek, które jadły tłuste ryby co najmniej raz w tygodniu, zachorowalność na raka nerek występowała o 75 procent rzadziej niż u tych kobiet, które ryb nie jadły wcale. Amerykańscy naukowcy natomiast dowiedli w badaniach przeprowadzonych na 250 tysiącach mężczyzn zmniejszenie zachorowalności na raka prostaty o 41 procent.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Jakie ryby wybierać?
Spożywanie ryb zaleca się bardzo kobietom w ciąży - ze względu na zawartość kwasów DHA i EPA, które wspomagają rozwój mózgu dziecka. Badania dowodzą, że dzieci kobiet jedzących ryby wykazują się większymi zdolnościami umysłowymi, werbalnymi i społecznymi. Również osoby borykające się z depresją powinny sięgać po ryby, ponieważ badania dowiodły korzystny wpływ na zmniejszenie stanów depresyjnych.
Które ryby mają najwięcej kwasów Omega-3? Zobacz koniecznie!
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Dlaczego ryby powinny znaleźć się w naszej diecie?
(Źródło:Agencja TVN
Dostawca: x-news)
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
