W specjalnym, gęsinowym cyklu „Smaków Pomorza i Kujaw” poznamy sześć regionalnych przepisów idealnych na obchody dnia św. Marcina. W pierwszym odcinku będzie to fantastyczna zupa z klopsami z gęsiny.

Rafał Godziemski przygotuje ją wspólnie z panią Mirosławą Gołyską, przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich w Belnie. W malowniczej scenerii świeżo odrestaurowanego zamku w Świeciu pani Mirosława przybliży nam kociewskie tradycje i zwyczaje związane z obchodami dnia św. Marcina.
Szykujcie składniki i gotujcie razem z nami!
Zupa z klopsami z gęsiny
Zupa
Bulion warzywny z kawałkami pora, pietruszki, marchewki
Pół szklanki soku z kiszonych ogórków
Zaklepka (mąka z wodą) do zagęszczenia
Śmietana
Klopsiki
Mielone mięso z gęsiny, ok. 0.5 kg
1 cebula
2 ząbki czosnku
Jajko
Odrobina bułki tartej
Majeranek
Sól
Pieprz
Do podania: purée ziemniaczane, koperek, lubczyk
Szczegółowy przepis znajdziecie w filmie.
Odcinek powstał we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki
