https://expressbydgoski.pl
reklama

Smaki Pomorza i Kujaw – gęsina po kociewsku

Akcja specjalna Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Rozpoczynamy sezon na gęsinę! Razem z Rafałem Godziemskim zapraszamy was na kulinarną podróż po regionalnych smakach, testowanie tradycyjnych przepisów i odkrywanie ich na nowo. Wszystko to w ramach akcji „Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina”.

W specjalnym, gęsinowym cyklu „Smaków Pomorza i Kujaw” poznamy sześć regionalnych przepisów idealnych na obchody dnia św. Marcina. W pierwszym odcinku będzie to fantastyczna zupa z klopsami z gęsiny.

Rafał Godziemski przygotuje ją wspólnie z panią Mirosławą Gołyską, przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich w Belnie. W malowniczej scenerii świeżo odrestaurowanego zamku w Świeciu pani Mirosława przybliży nam kociewskie tradycje i zwyczaje związane z obchodami dnia św. Marcina.

Szykujcie składniki i gotujcie razem z nami!

Zupa z klopsami z gęsiny

Zupa

  • Bulion warzywny z kawałkami pora, pietruszki, marchewki

  • Pół szklanki soku z kiszonych ogórków

  • Zaklepka (mąka z wodą) do zagęszczenia

  • Śmietana



Klopsiki

  • Mielone mięso z gęsiny, ok. 0.5 kg

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • Jajko

  • Odrobina bułki tartej

  • Majeranek

  • Sól

  • Pieprz

Do podania: purée ziemniaczane, koperek, lubczyk

 

Szczegółowy przepis znajdziecie w filmie.

 

Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki

 

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski