https://expressbydgoski.pl
reklama

Smaki Kujaw i Pomorza – gęsina w Brześciu Kujawskim

Akcja specjalna Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Czym tradycyjnie nadziewano gęsi? Co to owijonki? I jak najlepiej doprawić czerninę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”. Tym razem w ramach akcji „Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina” odwiedzimy Brześć Kujawski.

W specjalnym gęsinowym cyklu „Smaków Pomorza i Kujaw” poznajemy regionalne smaki i przepisy idealne na obchody dnia św. Marcina. W tym odcinku będzie to kujawska zalewajka z pyzami z gęsiną. Potrawa klasyczna, a jednocześnie nowoczesna.

Ugotujemy ją wspólnie z Rafałem Godziemskim i panią Marylą Kotas z zespołu folklorystycznego „Spod Strzechy”. Przy okazji pani Maryla zdradzi nam trochę swoich kulinarnych sekretów i opowie o lokalnych tradycjach związanych z obchodami dnia św. Marcina. Wszystko to w inspirujących wnętrzach Centrum Kultury i Historii Wahadło w Brześciu Kujawskim. Zajrzyjcie do środka razem z nami!

Zalewajka z pyzami z gęsiną

Ciasto:

  • 1/3 ziemniaków surowych

  • 2/3 ziemniaków ugotowanych

  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

Farsz:

  • Smalec z gęsi do smażenia

  • Gęś zmielona na grubych oczkach

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • Sól

  • Pieprz

  • Majeranek

  • Cząber

  • Natka pietruszki

  • 2-3 kromki chleba do zagęszczenia

Zalewajka:

  • Marchewka

  • Pietruszka

  • Seler

  • Kurki

  • Kiszona kapusta i sok z kapusty

  • Liście jarmużu

  • Śmietana 30%

  • Pieprz

  • Boczek smażony z cebulą

Szczegółowy przepis znajdziecie w filmie.

 

Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski