Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kluski śląskie. Przepis, jak zrobić kluski śląskie [PRZEPIS MAGDY GESSLER - 4.03]

kk
pixabay.com
Kluski śląskie to jedno z ważniejszych dań w domu prawdziwego Ślązaka. Przygotowaliśmy dla was artykuł, z którego dowiecie się, jak zrobić pyszne kluski śląskie. Przepis, który zaprezentujemy jest bardzo prosty i na pewno będziecie z niego chętnie korzystali. Zobaczcie, jak zrobić kluski śląskie!

Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie popularne na Dolnym i Górnym Śląsku. Potrawa jest przygotowywana z gotowanych ziemniaków oraz mąki. Kluski śląskie powinny być formowane w spłaszczone kulki z charakterystyczną dziurką u góry.

Kluski śląskie - przepis

Aby zrobić kluski śląskie potrzebujemy ziemniaków, mąki ziemniaczanej oraz jajka i soli. Bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji mąki ziemniaczanej do ziemniaków, aby kluski śląskie nie były ani gumowe, ani twarde.

Jak zrobić kluski śląskie? Podpowiadamy!

Kluski śląskie z czym

Zastanawialiście się z czym jeść kluski śląskie? Zdecydowanie najlepiej pasuje do nich rolada śląska i modra kapusta. Oczywiście kluski oraz mięso powinniśmy polać sosem. Taki zestaw gwarantuje przepis na przepyszny tradycyjny polski obiad.

Kluski śląskie z mięsem

A może macie ochotę na niewielki eksperyment? Kluski śląskie z mięsem z pewnością przypadną wam do gustu. Podpowiadamy, jak zrobić nadzienie na nasze kluski śląskie z mięsem:

Jak przygotować nadzienie na kluski śląskie z mięsem?

  • podsmaż na patelni na oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 7 minut)
  • następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek
  • dodaj masło, zmielone mięso, sól, pieprz, paprykę i oregano i wymieszaj to
  • później usmaż mięso przez ok. 20 minut aż będzie dokładnie wysmażone i zrumienione
  • dodaj sos worcestershire i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty
  • dolej do tego bulion, wymieszaj, przykryj i gotuj jeszcze przez 10 minut
  • na koniec zdejmij pokrywę i odparuj resztę płynu

Czy kluski śląskie można mrozić?

Zrobiliście za dużo klusek i nie jesteście w stanie ich zjeść? Nic nie szkodzi, bowiem kluski można zamrozić i nic im się nie stanie. Warunek jest tylko jeden - trzeba je ugotować, a potem wystudzić.

Kluski śląskie kalorie

Na koniec warto wspomnieć o tym, ile kalorii mają kluski śląskie. Oczywiście nie łatwo ich sobie odmówić, ale warto poznać całe bogactwo wartości odżywczych tego tradycyjnego polskiego dania. Kluska śląska waży ok. 20 gramów i zawiera 26 kcal. Porcja dziesięciu klusek ma w sobie 260 kcal. Aby spalić taki posiłek, należy wybrać się na godzinny spacer lub przez dwie godziny odkurzać. Jednak dla t

Śląskie od kuchni: ponad 130 przepisów na dania z całego województwa śląskiego

źródło: TVN/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo