Przepisy wigilijne na 12 tradycyjnych potraw świątecznych
12 tradycyjnych potraw wigilijnych. BARSZCZ Z USZKAMI - Badania wskazują, że barszcz z uszkami gości w 82 proc. domów. Jak go zrobić?
Barszcz z uszkami: Składniki
- 25 dag buraków
- pół pęczka włoszczyzny
- 1 i 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- sól
- 1 łyżka koncentratu buraczanego
- 1/2 szklanki mąki
- 2 dag ugotowanych suszonych grzybów
- 1/4 pęczka posiekanej natki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- majeranek suszony
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.
Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie. Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.
Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl
Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:
12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ZUPA GRZYBOWA - pojawia się na co czwartym polskim stole.
ZUPA GRZYBOWA: Składniki
- 30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
- 2 średnie cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- kostka rosołowa grzybowa
- 2-3 łyżki masła
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
- opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki
Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.
Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak!
Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy.
TOP 10 smartfonów do 1000 złotych w 2018 roku. Jaki smartfon...
12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ZUPA RYBNA Z KARPIA
ZUPA RYBNA Z KARPIA: Składniki:
- 1 głowa karpia
- okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogon
- kawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia
- 1 duża marchewka
- ½ pietruszki
- 1/8 selera
- sól
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki pokrojonego koperku
- sok z cytryny
- 4 szklanki wody
- ½ słodkiej śmietanki
- 3 łyżeczki mąki
- Szczypta kurkumy
- 1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )
Przygotowanie:
Oczyścić głowę karpia (usuwając oczy, krew, mięso ze skrzeli). Umyć dokładnie mięso ryby. Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka. Dodać warzywa. Lekko osolić (ok. ½ łyżeczk). Gotować na małym gazie 40 minut. Przecedzić. Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut. W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba, skrzeli i ogona i włożyć do zupy. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować. Dodać do zupy śmietankę, makaron. Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem, odrobiną maggi, szczyptą utartej gałki muszkatołowej.Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor.
Przepis pochodzi z portali mojegotowanie.pl
Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:
12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KARP W GALARECIE
KARP W GALARECIE: Składniki
- 1 karp (ok. 1,2 kg)
- 15 dag marynowanych grzybków
- 15 dag marynowanych buraczków
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- sok z cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 liście laurowe
- po kilka ziaren pieprzu i Ziela angielskiego
- 1/2 pęczka natki
- sól
Przygotowanie:
Rybę sprawić, umyć, osuszyć (płetwy i głowę zachować). Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do rondla, wlać 2 l wody, dodać płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotować pod przykryciem 1 godzinę.
Karpia podzielić na dzwonka. Dołożyć do rondla, gotować jeszcze 20 minut. Dzwonka wyjąć, ułożyć na półmisku, ostudzić. Obłożyć buraczkami i grzybkami.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wywar przecedzić przez gęste sito, 1 l gorącego płynu wymieszać z żelatyną. Zalać karpia, udekorować natką, ostudzić. Karpia w galarecie wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.
Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl
12 tradycyjnych potraw wigilijnych. PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI: Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 50 dag kapusty kiszonej
- 5 dag suszonych grzybów
- cebula
- liść laurowy
- 2 łyżki oleju lnianego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 20 minut. Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie. Osączyć (płyn zachować) i posiekać. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oleju. Dodać grzyby, chwilkę podsmażyć.
Kapustę przelać zimną wodą i odcisnąć. Grubo posiekać. Zalać wywarem z grzybów. Dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Dodać grzyby z cebulą, przyprawić. Wymieszać i dusić około 20 minut.
Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi z kapustą i grzybami gotow
