Jajka na twardo, miękko, w koszulce, sadzone, a może jajecznica? Jedno jest pewne! Dla miłośników jajka są dobre w każdej postaci. Jednak jak alarmują lekarze, to przygotowanie jajek na miękko jest najzdrowszą opcją dla naszego organizmu. Zobacz, jakie właściwości mają jajka. To się dzieje z naszym organizmem, gdy jemy jajka na miękko.
Warto pamiętać, że jajka są cennym źródłem wielu składników odżywczych. Bogate są w tłuszcze nasycone, sód, potas, białko, węglowodany, a także żelazo, miedź, selen, beta-karoten oraz witaminy D i B. Jedzone w odpowiedniej ilości i przygotowane w zalecany sposób, mogą być świetnym sprzymierzeńcem w utrzymaniu zdrowej i szczupłej sylwetki. A jak wiadomo - w zdrowym ciele zdrowy duch!
Koniecznie przeczytaj: Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski już w nowym domu. Ich dom to dzieło architekta gwiazd!
Właściwości jajek na miękko. Zobacz, co dzieje się z naszym organizmem, kiedy jemy jajka!
Czy można jeść jajka codziennie. Oczywiście, że tak, w przypadku, gdy mówimy o jajkach na miękko. Zobacz w naszej galerii korzyści płynące z jedzenia jajek na miękko. Szczegóły na kolejnych slajdach poniższej galerii!
To warto wiedzieć:
- Jajka powinniśmy spożyć do 28 dni po dacie zakupu
- Należy je przechowywać w temperaturze nie więcej niż 20 stopni Celsjusza
- W lodówce najlepiej umieścić jajka na środkowej półce. To tam będzie im najlepiej
- Nie należy myć jajek przed włożeniem ich do lodówki
- Ugotowane jajka w lodówce można trzymać nawet przez tydzień!
