W skrócie
Mazurek wielkanocny to oprócz babki najważniejsze ciasto, które powinno znaleźć się na świątecznym stole. Przygotowuje się go z kruchego ciasta oraz różnych mas, najczęściej jest to masa kajmakowa, krówkowa czy czekoladowa. Mazurek zwykle dekorujemy bakaliami lub suszonymi owocami. W naszym przepisie do wykonania spodu używamy ugotowanych, a nie surowych żółtek, dzięki czemu ciasto jest wyjątkowo kruche i delikatne. Można je z łatwością uformować w kształt przypominający jajko. Wierzch mazurka składa się z trzech warstw, a słodycz kajmaku doskonale przełamuje dodatek powideł śliwkowych. Całość wieńczy prosta do przygotowania polewa czekoladowa i dekoracja z orzechów i migdałów.
W naszej galerii zobaczysz, jak krok po kroku przygotować mazurek wielkanocny z kajmakiem i czekoladą.
Mazurek wielkanocny – przepis na mazurek kajmakowy z orzechami
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: owalny mazurek 19 cm x 26 cm
Poziom trudności: średni
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki tortowej,
- 200 g masła Łaciate,
- 3 ugotowane żółtka jaj,
- 1 całe jajko,
- 150 g cukru pudru,
- szczypta soli.
Składniki na masy do mazurka:
- kilka łyżek powideł śliwkowych,
- pół szklanki masy kajmakowej,
- 150 g czekolady deserowej,
- 6 łyżek mleka UHT Łaciate 3,2%
- łyżka masła Łaciate,
- płatki migdałów,
- kilka orzechów włoskich.
Polecam także: Babka gotowana. Przepis na puszyste ciasto, które zawsze się udaje
Jak zrobić mazurek kajmakowy z orzechami i czekoladą?
- Mąkę, cukier puder i sól wymieszałam na stolnicy.
- Zimne masło pokroiłam w kostkę i dodałam do mąki. Następnie dodałam rozkruszone ugotowane żółtka i zagniotłam wszystko na ciasto.
- Uformowałam kulę z ciasta i wstawiłam je na 30 minut do lodówki.
- Ciasto po wyjęciu rozwałkowałam i uformowałam w owalny kształt.
- Wyłożyłam ciasto do formy. Uformowałam wałeczek z ciasta, po czym posmarowałam go rozmieszanym jajkiem. Spód ponakłuwałam widelcem.
- Piekłam ciasto w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Wyjęłam do przestudzenia.
- W rondelku podgrzałam masło z mlekiem i czekoladą. Zdjęłam z ognia i wymieszałam na gładką, lśniącą polewę.
- Ostudzony mazurek posmarowałam powidłami śliwkowymi, a następnie kajmakiem.
- Na masę kajmakową wylałam polewę czekoladową i wygładziłam.
- Mazurek udekorowałam migdałami i orzechami.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w kuchni