Mazurek na Wielkanoc. Przepis
Mazurek z orzechami na Wielkanoc. Potrzebne składniki na spód ciasta:
- 100 g pszennej mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g brązowego cukru trzcinowego
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g masła (zimnego)
- 1 żółtko
Mazurek z orzechami na Wielkanoc. Potrzebne składniki na krem orzechowy:
- 200 g czekolady z całymi orzechami laskowymi
- 2 łyżki 30-procentowej słodkiej śmietany
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- owoce do dekoracji (brzoskwinie, maliny, borówki amerykańskie, truskawki - wybieramy według uznania i preferencji)
- 4 łyżki dżemu porzeczkowego (kwaśnego)
zobacz inne przepisy na ciasta wielkanocne
Sposób przyrządzenia mazurka. Krok po kroku
- Mąkę, proszek do pieczenia, mielone orzechy i cukier przekładamy do naczynia, mieszamy.
- Dodajemy pokrojone w kawałeczki zimne masło, miksujemy na kruszki lub rozcieramy dłońmi do uzyskania kruszonki.
- Dodajemy żółtko i ugniatamy ciasto w kulę.
- Kroimy ciasto na plastry i wykładamy do formy z papierem do pieczenia (forma powinna mieć zbliżone wymiary do 20 na 30 cm).
- Blachę z ciastem wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C i pieczemy ciasto przez 25 minut.
- Wyjmujemy po tym czasie ciasto, studzimy i smarujemy dżemem, a następnie wypełniamy kremem i dekorujemy owocami.
Mazurek wielkanocny. Przygotowanie kremu krok po kroku:
- Łamiemy czekoladę na kawałki i wrzucamy do rondelka, dodając śmietanę.
- Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając.
- Dodajemy stopniowo jogurt, za każdym razem dokładnie mieszając.
- Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać więcej śmietanki lub jogurtu.
- Tak powstały krem wylewamy na ciasto.
Ciasta na Wielkanoc. Babka kajmakowa z migdałami
Składniki na babkę kajmakową z migdałami:
- 180 gramów mąki pszennej tortowej
- 100 gramów mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jaj
- 3 łyżki cukru
- 300 gramów masy kajmakowej
- 100 gramów masła
- szczypta soli
- sok z 1 cytryny
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy do pieczenia
Składniki do polewy:
- 100 gramów masy kajmakowej
- 70 gramów płatków migdałowych
- 4 łyżki mleka
Babka kajmakowa na Wielkanoc. Sposób przyrządzenia krok po kroku:
- Do rondelka przełożyć masło i masę kajmakową (300 g), podgrzewać na niedużym ogniu do połączenia się składników. Uwaga, nie dopuścić do zagotowania!
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Rozbić jaja. Oddzielić białko od żółtek.
- Ubić białka na sztywną pianę, dodając doń szczyptę soli.
- Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy ostudzoną masę kajmakową, sok z cytryny, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Do mąki i proszku do pieczenia dodajemy uzyskaną masę i mieszamy.
- Do wymieszanej masy dodajemy ubite na pianę białka, delikatnie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do formy, którą wcześniej smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
- Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
- Po upływie czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy aż wystygnie - nie wyciągamy babki!
Masa kajmakowa do polewy - sposób przyrządzenia:
- Przelewamy masę kajmakową i mleko do rondelka, podgrzewamy do połączenia się składników.
Babkę oblewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałowymi.
Ciasta na Wielkanoc. Babka cytrynowa
Składniki na babkę cytrynowa:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 cytryna
- 1 szklanka oleju ryżowego
- 1 szklanka mleka pełnotłustego
- 5 jaj
Babka na Wielkanoc. Sposób przyrządzenia krok po kroku:
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Cytrynę sparzyć, dokładnie umyć (lub zanurzyć w wodzie z sodą oczyszczoną na kilkanaście minut), wysuszyć i otrzeć na tarce.
- Wycisnąć sok z połowy cytryny.
- Zmiksować cukier z olejem, dodać kolejno jajka, za każdym razem po dodaniu miksując płyn (uwaga, powinny być w temp. pokojowej).
- Dodać sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową.
- Do płynnej masy dodać 1/3 mąki z proszkiem do pieczenia i miksować do uzyskania jednolitej masy.
- Dodać połowę mleka (uwaga, powinno mieć w temperaturę pokojową), zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
- Ponownie dodać 1/3 mąki z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
- Dodać pozostałą część mleka, zmiksować.
- Dodać ostatnią porcję mąki z proszkiem do pieczenia, zmiksować.
- Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
- Przelać ciasto do formy do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez 60-70 minut.
- Ciasto udekorować lukrem i według uznania ozdobami cukierniczymi.
Jak przyrządzić lukier? To proste! Przesiej około 200 g cukru pudru przez sito i dodaj stopniowo 5 łyżek wody lub soku z cytryny, ucierając masę.
Babka ziemniaczana na wytrawno
Składniki:
- 400 g sera podlaskiego
- 1,5 kg ziemniaków
- 150 g boczku wędzonego parzonego
- 150 g kiełbasy wędzonej
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz, majeranek do smaku
Wykonanie babki ziemniaczanej krok po kroku
- Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.
- Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Blaszki "keksówki" wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

Wideo