Ciasta na Wielkanoc: Mazurek i babka (cytrynowa i kajmakowa, ziemniaczana - wytrawna) przepisy na wielkanoc [8.04.2020]

online
W artykule znajdziesz przepisy na pyszne ciasta na Wielkanoc: mazurek i dwie babki - kajmakową i cytrynową Wojciech Gadomski
Bez pysznego ciasta Wielkanoc będzie mniej radosna. W naszym artykule prezentujemy trzy przepisy na pyszne wielkanocne wypieki: mazurek wielkanocny oraz babkę wielkanocną w dwóch wersjach - kajmakową i cytrynową. Żeby było przyrządzić je łatwo, podajemy najpierw listę składników, a następnie instrukcje krok po kroku, jak przygotować i upiec ciasta wielkanocne. Smacznego i wesołych świąt!

Mazurek na Wielkanoc. Przepis

Mazurek z orzechami na Wielkanoc. Potrzebne składniki na spód ciasta:

  • 100 g pszennej mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g brązowego cukru trzcinowego
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 żółtko

Mazurek z orzechami na Wielkanoc. Potrzebne składniki na krem orzechowy:

  • 200 g czekolady z całymi orzechami laskowymi
  • 2 łyżki 30-procentowej słodkiej śmietany
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • owoce do dekoracji (brzoskwinie, maliny, borówki amerykańskie, truskawki - wybieramy według uznania i preferencji)
  • 4 łyżki dżemu porzeczkowego (kwaśnego)

zobacz inne przepisy na ciasta wielkanocne

Sposób przyrządzenia mazurka. Krok po kroku

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, mielone orzechy i cukier przekładamy do naczynia, mieszamy.
  2. Dodajemy pokrojone w kawałeczki zimne masło, miksujemy na kruszki lub rozcieramy dłońmi do uzyskania kruszonki.
  3. Dodajemy żółtko i ugniatamy ciasto w kulę.
  4. Kroimy ciasto na plastry i wykładamy do formy z papierem do pieczenia (forma powinna mieć zbliżone wymiary do 20 na 30 cm).
  5. Blachę z ciastem wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C i pieczemy ciasto przez 25 minut.
  7. Wyjmujemy po tym czasie ciasto, studzimy i smarujemy dżemem, a następnie wypełniamy kremem i dekorujemy owocami.

Mazurek wielkanocny. Przygotowanie kremu krok po kroku:

  1. Łamiemy czekoladę na kawałki i wrzucamy do rondelka, dodając śmietanę.
  2. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając.
  3. Dodajemy stopniowo jogurt, za każdym razem dokładnie mieszając.
  4. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać więcej śmietanki lub jogurtu.
  5. Tak powstały krem wylewamy na ciasto.

Ciasta na Wielkanoc. Babka kajmakowa z migdałami

Składniki na babkę kajmakową z migdałami:

  • 180 gramów mąki pszennej tortowej
  • 100 gramów mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • 3 łyżki cukru
  • 300 gramów masy kajmakowej
  • 100 gramów masła
  • szczypta soli
  • sok z 1 cytryny
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy do pieczenia

Składniki do polewy:

  • 100 gramów masy kajmakowej
  • 70 gramów płatków migdałowych
  • 4 łyżki mleka

Babka kajmakowa na Wielkanoc. Sposób przyrządzenia krok po kroku:

  • Do rondelka przełożyć masło i masę kajmakową (300 g), podgrzewać na niedużym ogniu do połączenia się składników. Uwaga, nie dopuścić do zagotowania!
  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Rozbić jaja. Oddzielić białko od żółtek.
  • Ubić białka na sztywną pianę, dodając doń szczyptę soli.
  • Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy ostudzoną masę kajmakową, sok z cytryny, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Do mąki i proszku do pieczenia dodajemy uzyskaną masę i mieszamy.
  • Do wymieszanej masy dodajemy ubite na pianę białka, delikatnie mieszamy.
  • Ciasto przelewamy do formy, którą wcześniej smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
  • Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
  • Po upływie czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy aż wystygnie - nie wyciągamy babki!

Masa kajmakowa do polewy - sposób przyrządzenia:

  • Przelewamy masę kajmakową i mleko do rondelka, podgrzewamy do połączenia się składników.

Babkę oblewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałowymi.


Ciasta na Wielkanoc. Babka cytrynowa

Składniki na babkę cytrynowa:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka oleju ryżowego
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 5 jaj

Babka na Wielkanoc. Sposób przyrządzenia krok po kroku:

  • Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Cytrynę sparzyć, dokładnie umyć (lub zanurzyć w wodzie z sodą oczyszczoną na kilkanaście minut), wysuszyć i otrzeć na tarce.
  • Wycisnąć sok z połowy cytryny.
  • Zmiksować cukier z olejem, dodać kolejno jajka, za każdym razem po dodaniu miksując płyn (uwaga, powinny być w temp. pokojowej).
  • Dodać sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową.
  • Do płynnej masy dodać 1/3 mąki z proszkiem do pieczenia i miksować do uzyskania jednolitej masy.
  • Dodać połowę mleka (uwaga, powinno mieć w temperaturę pokojową), zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
  • Ponownie dodać 1/3 mąki z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
  • Dodać pozostałą część mleka, zmiksować.
  • Dodać ostatnią porcję mąki z proszkiem do pieczenia, zmiksować.
  • Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
  • Przelać ciasto do formy do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez 60-70 minut.
  • Ciasto udekorować lukrem i według uznania ozdobami cukierniczymi.

Jak przyrządzić lukier? To proste! Przesiej około 200 g cukru pudru przez sito i dodaj stopniowo 5 łyżek wody lub soku z cytryny, ucierając masę.

Babka ziemniaczana na wytrawno

Składniki:

  • 400 g sera podlaskiego
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 150 g boczku wędzonego parzonego
  • 150 g kiełbasy wędzonej
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie babki ziemniaczanej krok po kroku

  1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.
  2. Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Blaszki "keksówki" wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3