Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć ciast. W związku z koronawirusem w sklepach brakuje drożdży, ale nie oznacza to, że gospodynie nie przygotują pysznych ciast wielkanocnych. W naszej publikacji znajdziesz trzy przepisy na przepyszne ciasta, do przygotowania których nie potrzeba drożdży.
Przepis na drożdżówkę bez drożdży
To ciasto przygotujemy w bardzo krótkim czasie. Jest łatwe w wykonaniu i smaczne. Poniżej podajemy instrukcje, jak je przygotować. Przepis można modyfikować (patrz porady poniżej).
Drożdżówka, ale bez drożdży Potrzebne składniki na ciasto:
- cukier: 1 i pół szklanki
- mąka: 4 i pół szklanki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- jajka: 4 sztuki
- olej: 1 szklanka
- mleko: 1 szklanka
- ocet: 3 łyżki
Potrzebne składniki na kruszonkę:
- mąka: trzy czwarte szklanki
- cukier: pół szklanki
- margaryna: 4 dag
- owoce - według preferencji - winogrona, leśne, truskawki, porzeczki...
Drożdżówka bez drożdży - sposób przygotowania ciasta krok po kroku
- Wsyp do miski mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj.
- W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
- Do ubitej masy z jajek i cukru dodawaj naprzemiennie i mieszaj składniki sypkie i płynne (olej, mleko, ocet).
- Wyrób ciasto na gładką masę.
- Wlej ciasto do formy do pieczenia o rozm. 25 na 35 cm (lub zbliżonej wielkością).
- Na cieście ułóż owoce i posyp kruszonką (poniżej podajemy instrukcję, jak ją zrobić).
- Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut.
Drożdżówka bez drożdży - sposób przygotowania kruszonki krok po kroku
- Przełóż wszystkie składniki do miski.
- Ucieraj kruszonkę dłońmi.
- Kruszonka powinna być sucha - jeśli kklei się do dłoni, dosyp mąki.
PORADA #1: Zamiast mleka i octu można użyć kefiru lub maślanki (1 szklanka)
PORADA #2: Zamiast owoców możesz użyć marmolady owocowej lub dżemu (albo użyć dodatkowo)
PORADA #3: Jeśli nie masz owoców, konfitur ani dżemu - możesz użyć... czekolady! - kostki połam na kawałeczki i rozrzuć według uznania na cieście przed włożeniem go do piekarnika
Sernik bez drożdży - pyszne ciasto na Wielkanoc
Składniki na sernik bez drożdży:
- 1 kg białego sera twarogowego (chudego lub półtłustego)
- 4 jaja (najlepiej w rozmiarze L)
- 10 dag masła
- 1/3 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 pełne łyżki skrobi ziemniaczanej
- wanilia - w strąku lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
- suszone owoce - 3 łyżki (wybieramy te, które lubimy najbardziej, oczywiście).
PAMIĘTAJ! Ciasto na sernik bez drożdży przygotowujemy używając składników, które powinny mieć temperaturę pokojową (pamiętajmy wyjąć składniki z lodówki na co najmniej 2 godziny przed przygotowaniem ciasta).
Przygotowanie sernika bez drożdży krok po kroku:
- Oddziel białka jajek od żółtek do osobnych pojemników. Białka wstaw do lodówki, żeby się schłodziły - łatwiej będzie ubić pianę.
- Suszone owoce wypłucz pod bieżącą wodą i zalej wrzątkiem na kwadrans, a następnie odsącz je, osusz i ewentualnie pokroj na małe kawałeczki.
- Biały ser zmiel trzykrotnie.
- Masło utrzyj z olejem i dodaj do masy żółtka, cukier. Dokładnie utrzyj całą masę.
- Do masy dodaj wykrojone ze strąka ziarenka wanilii lub cukier wanilinowy.
- Stopniowo dodaj przetarty twaróg, ucierając masę i owoce, które wcześniej obtocz w skrobii ziemniacznej.
- Ubij pianę ze schłodzonych w lodówce białek jaj.
- Przełóż ubite białka do utartej masy i wymieszaj je krótko.
- Sernik pieczemy w okrągłej formie do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Masę przełóż do formy i wstaw na środkową szynę piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.
- Piecz sernik przez 50-60 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki.
- Gdy ciasto się wystudzi, przykryj formę folia aluminiową, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Zimny sernik jest smaczniejszy i łatwiej się kroi.
PORADA: Po wymieszaniu masy na ciasto z białkiem i przełożenia do formy, wstaw je jak najszybciej do piekarnika. Wtedy ciasto nie urośnie szybko i szybko nie opadnie.
Makowiec bez drożdży na Wielkanoc wg przepisu Anny Starmach
Innym ciastem na Wielkanoc, które zrobimy bez użycia drożdży, jest makowiec z ciasta biszkoptowego. Poniżej podajemy oryginalny przepis Anny Starmach. To połączenie tradycji z nowoczesnością: makowiec z ciasta biszkoptowego.
Składniki na makowiec z ciasta biszkoptowego (bez drożdży):
► Składniki na masę makową
- 200 g mielonego maku
- 50 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- 2 białka
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka konfitury różanej (opcjonalnie)
- sól
► Składniki na biszkopt
- 200 g drobnego cukru
- 120 g mąki
- 4 duże jajka
- 2 łyżki wody
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Jak zrobić makowiec z ciasta biszkoptowego (bez drożdży). Instrukcja krok po kroku - przygotowujemy masę makową.
- Mak gotuj w mleku przez 30 minut, po czym przemiel go dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Zalej przemielony mak szklanką wrzątku, odczekaj aż napęcznieje, a następnie odsącz z nadmiaru płynu.
- Posiekaj drobno bakalie.
- Ubij białko z jajek, dodając szczyptę soli.
- Roztop na patelni masło.
- Przełóż masę makową na patelnię, połącz z miodem, cukrem, bakaliami, różą, oraz pianą z białek.
Jak zrobić makowiec z ciasta biszkoptowego (bez drożdży). Instrukcja krok po kroku - przygotowujemy ciasto.
- Rozbij jajka. Oddziel żółtka od białka.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj 2 łyżki wody i stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem, ciągle mieszając.
- Ubij białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli, a następnie delikatnie wymieszaj z ciastem.
- Przełóż ciasto na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
- Piecz przez 12 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika, oddziel od papieru do pieczenia (nie wyrzucaj go, jeszcze się przyda), posmaruj masą makową i zawiń ciasto w rulon.
- Zawiń ciasto w papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto po wystygnięciu odwiń z papieru i oblej lukrem (wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji).
więcej przepisów na stronie Anny Starmach
Zobacz, jak zrobić ciasto "Jajko sadzone" na Wielkanoc:
