Przepisy na Wielkanoc. Przepisy na ciasta bez drożdży: sernik, makowiec i... drożdżówkę bez drożdży

online
W naszym artykule podajemy trzy przepisy na pyszne ciasta wielkanocne, które przygotujesz bez użycia drożdży: bezdrożdżową drożdżówkę, sernik i makowiec.
W naszym artykule podajemy trzy przepisy na pyszne ciasta wielkanocne, które przygotujesz bez użycia drożdży: bezdrożdżową drożdżówkę, sernik i makowiec. pixabay
Podajemy sprawdzone przepisy na pyszne ciasta wielkanocne, które przygotujemy bez użycia drożdży. W naszym artykule znajdziecie trzy pyszne przepisy na ciasta bez drożdży: sernik, makowiec oraz drożdżówkę, ale bez drożdży. Podajemy instrukcje krok po kroku, jak je przygotować.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć ciast. W związku z koronawirusem w sklepach brakuje drożdży, ale nie oznacza to, że gospodynie nie przygotują pysznych ciast wielkanocnych. W naszej publikacji znajdziesz trzy przepisy na przepyszne ciasta, do przygotowania których nie potrzeba drożdży.

Przepis na drożdżówkę bez drożdży

To ciasto przygotujemy w bardzo krótkim czasie. Jest łatwe w wykonaniu i smaczne. Poniżej podajemy instrukcje, jak je przygotować. Przepis można modyfikować (patrz porady poniżej).

Drożdżówka, ale bez drożdży Potrzebne składniki na ciasto:

  • cukier: 1 i pół szklanki
  • mąka: 4 i pół szklanki
  • proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
  • jajka: 4 sztuki
  • olej: 1 szklanka
  • mleko: 1 szklanka
  • ocet: 3 łyżki

Potrzebne składniki na kruszonkę:

  • mąka: trzy czwarte szklanki
  • cukier: pół szklanki
  • margaryna: 4 dag
  • owoce - według preferencji - winogrona, leśne, truskawki, porzeczki...

Drożdżówka bez drożdży - sposób przygotowania ciasta krok po kroku

  1. Wsyp do miski mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  3. Do ubitej masy z jajek i cukru dodawaj naprzemiennie i mieszaj składniki sypkie i płynne (olej, mleko, ocet).
  4. Wyrób ciasto na gładką masę.
  5. Wlej ciasto do formy do pieczenia o rozm. 25 na 35 cm (lub zbliżonej wielkością).
  6. Na cieście ułóż owoce i posyp kruszonką (poniżej podajemy instrukcję, jak ją zrobić).
  7. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut.

Drożdżówka bez drożdży - sposób przygotowania kruszonki krok po kroku

  1. Przełóż wszystkie składniki do miski.
  2. Ucieraj kruszonkę dłońmi.
  3. Kruszonka powinna być sucha - jeśli kklei się do dłoni, dosyp mąki.

PORADA #1: Zamiast mleka i octu można użyć kefiru lub maślanki (1 szklanka)

PORADA #2: Zamiast owoców możesz użyć marmolady owocowej lub dżemu (albo użyć dodatkowo)

PORADA #3: Jeśli nie masz owoców, konfitur ani dżemu - możesz użyć... czekolady! - kostki połam na kawałeczki i rozrzuć według uznania na cieście przed włożeniem go do piekarnika

Sernik bez drożdży - pyszne ciasto na Wielkanoc

Składniki na sernik bez drożdży:

  • 1 kg białego sera twarogowego (chudego lub półtłustego)
  • 4 jaja (najlepiej w rozmiarze L)
  • 10 dag masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 pełne łyżki skrobi ziemniaczanej
  • wanilia - w strąku lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • suszone owoce - 3 łyżki (wybieramy te, które lubimy najbardziej, oczywiście).

PAMIĘTAJ! Ciasto na sernik bez drożdży przygotowujemy używając składników, które powinny mieć temperaturę pokojową (pamiętajmy wyjąć składniki z lodówki na co najmniej 2 godziny przed przygotowaniem ciasta).
Przygotowanie sernika bez drożdży krok po kroku:

  • Oddziel białka jajek od żółtek do osobnych pojemników. Białka wstaw do lodówki, żeby się schłodziły - łatwiej będzie ubić pianę.
  • Suszone owoce wypłucz pod bieżącą wodą i zalej wrzątkiem na kwadrans, a następnie odsącz je, osusz i ewentualnie pokroj na małe kawałeczki.
  • Biały ser zmiel trzykrotnie.
  • Masło utrzyj z olejem i dodaj do masy żółtka, cukier. Dokładnie utrzyj całą masę.
  • Do masy dodaj wykrojone ze strąka ziarenka wanilii lub cukier wanilinowy.
  • Stopniowo dodaj przetarty twaróg, ucierając masę i owoce, które wcześniej obtocz w skrobii ziemniacznej.
  • Ubij pianę ze schłodzonych w lodówce białek jaj.
  • Przełóż ubite białka do utartej masy i wymieszaj je krótko.
  • Sernik pieczemy w okrągłej formie do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Masę przełóż do formy i wstaw na środkową szynę piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.
  • Piecz sernik przez 50-60 minut.
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki.
  • Gdy ciasto się wystudzi, przykryj formę folia aluminiową, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Zimny sernik jest smaczniejszy i łatwiej się kroi.

PORADA: Po wymieszaniu masy na ciasto z białkiem i przełożenia do formy, wstaw je jak najszybciej do piekarnika. Wtedy ciasto nie urośnie szybko i szybko nie opadnie.

Makowiec bez drożdży na Wielkanoc wg przepisu Anny Starmach

Innym ciastem na Wielkanoc, które zrobimy bez użycia drożdży, jest makowiec z ciasta biszkoptowego. Poniżej podajemy oryginalny przepis Anny Starmach. To połączenie tradycji z nowoczesnością: makowiec z ciasta biszkoptowego.

Składniki na makowiec z ciasta biszkoptowego (bez drożdży):
► Składniki na masę makową

  • 200 g mielonego maku
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2 białka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka konfitury różanej (opcjonalnie)
  • sól

► Składniki na biszkopt

  • 200 g drobnego cukru
  • 120 g mąki
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki wody
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Jak zrobić makowiec z ciasta biszkoptowego (bez drożdży). Instrukcja krok po kroku - przygotowujemy masę makową.

  • Mak gotuj w mleku przez 30 minut, po czym przemiel go dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Zalej przemielony mak szklanką wrzątku, odczekaj aż napęcznieje, a następnie odsącz z nadmiaru płynu.
  • Posiekaj drobno bakalie.
  • Ubij białko z jajek, dodając szczyptę soli.
  • Roztop na patelni masło.
  • Przełóż masę makową na patelnię, połącz z miodem, cukrem, bakaliami, różą, oraz pianą z białek.

Jak zrobić makowiec z ciasta biszkoptowego (bez drożdży). Instrukcja krok po kroku - przygotowujemy ciasto.

  1. Rozbij jajka. Oddziel żółtka od białka.
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj 2 łyżki wody i stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem, ciągle mieszając.
  4. Ubij białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli, a następnie delikatnie wymieszaj z ciastem.
  5. Przełóż ciasto na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
  6. Piecz przez 12 minut.
  7. Wyjmij ciasto z piekarnika, oddziel od papieru do pieczenia (nie wyrzucaj go, jeszcze się przyda), posmaruj masą makową i zawiń ciasto w rulon.
  8. Zawiń ciasto w papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto po wystygnięciu odwiń z papieru i oblej lukrem (wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji).

więcej przepisów na stronie Anny Starmach

Zobacz, jak zrobić ciasto "Jajko sadzone" na Wielkanoc:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie