Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami jest łatwy - poradzi sobie z nim każdy, nawet tem, który twierdzi, że do gotowania i pieczenia ma dwie lewe ręce. Zapewniamy - ciasto robi się szybko i jeszcze szybciej ono znika ze stołu, takie jest pyszne!
Całkowity czas przygotowywania ciasta to około pół godziny, a jeśli doliczyć czas pieczenia, potrzebujemy na nie nieco ponad godzinę.
Szybkie ciasto ze śliwkami. Co będziemy potrzebować?
Oto potrzebne składniki:
- 500 gramów śliwek (bez pestek, pokrojone na pół)
- 3 jaja
- 120 gramów masła, pokrojonego na kawałki
- 100 gramów cukru
- 250 gramów mąki pszennej, dodatkowo nieco mąki będzie potrzebne do oprószenia blatu, na którym przygotujemy ciasto
- 3/4 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru pudru
Szybkie ciasto ze śliwkami - przygotowanie krok po kroku
- Przygotuj tortownicę - dno wyłóż papierem do pieczenia
- Włącz piekarnik i rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza
- Rozbij jajka - oddziel białka od żółtek i odstaw do późniejszego wykorzystania
- Do miski lub na blat wysyp mąkę, uformuj w środku wgłębienie, do którego wlej żółtka i masło, proszek do pieczenia i połowę cukru (50 gramów). Zagnieć ciasto do jednolitej masy.
- Podziel ciasto na dwa kawałki - w proporcjach 2/3 i 1/3. Z mniejszej części uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 20 minut.
- Większy kawałek ciasta przełóż do tortownicy i rozprowadź na całym dnie.
- Na cieście rozłóż pokrojone na pół śliwki, posyp je cukrem wanilinowym.
- Białka jajek ubij trzepaczką, stopniowo dodając do piany łyżeczkę pozostałej części cukru (50 g)
- Ubite na sztywno białko rozłóż na cieście ze śliwkami i wyrównaj łyżką.
- Wyjmij ciasto z zamrażarki i porozrywaj na malutkie kawałki, którymi oprósz ciasto.
- Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut, a po wyjęciu z niego i ostygnięciu oprósz cukrem pudrem.
Zajadaj ze smakiem! Smacznego!
► To może Cię zainteresować: Trwa sezon na śliwki. To bardzo smaczny i powszechnie dostępny owoc, po który warto sięgnąć, bowiem śliwki wpływają korzystnie na nasz organizm. Nie tylko zawierają witaminy i mikro- oraz makroelementy wzmacniające organizm, ale wykazują również działanie prozdrowotne. Zobacz, po jakie odmiany warto sięgnąć i czy wybrać śliwki świeże czy suszone. W artykule znajdziesz także kilka ważnych informacji o tym, dlaczego nie wolno popijać śliwek wodą i kiedy śliwki mogą zaszkodzić zdrowiu.
► To może Cię zainteresować: Rośliny hodowane w domu nie tylko są ozdobą lokum, ale spełniają też kilka istotnych ról - są naturalnymi filtrami, często pochłaniają toksyny i dym papierosowy, a także pozwalają oczyścić powietrze w domu ze smogu. Jednak nie wszystkie rośliny nadają się do trzymania w czterech ścianach - niektóre mogą szkodzić, a część z nich jest silnie trująca. W artykule przedstawiamy zdjęcia i informacje o roślinach, których nie wolno trzymać w pomieszczeniach, w których przebywamy na co dzień.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dominika Kulczyk niczym Tatiana Okupnik! Te zdjęcia wolałaby ukryć [ZDJĘCIA]
- Syn Alicji Bachledy-Curuś ma przyrodniego brata. Mało kto widział go publicznie
- Tomaszewska chudnie w oczach. Tak wygląda kilka tygodni po drugim porodzie
- Rodzina Lewandowskich właśnie się powiększyła! Zdjęcia maleństwa obiegły sieć