Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szybkie ciasto ze śliwkami - zobacz sprawdzony przepis na pyszne ciasto, które zachwyci wszystkich gości

Mikołaj Romanowski
Mikołaj Romanowski
Wideo
od 16 lat
W artykule podajemy przepis na szybkie ciasto ze śliwkami, które - zapewniamy - jest przepyszne. Warto wypróbować nasz przepis szczególnie teraz, gdy trwa sezon na śliwki. Ze świeżymi owocami będzie szczególnie pyszne!

Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami jest łatwy - poradzi sobie z nim każdy, nawet tem, który twierdzi, że do gotowania i pieczenia ma dwie lewe ręce. Zapewniamy - ciasto robi się szybko i jeszcze szybciej ono znika ze stołu, takie jest pyszne!

Całkowity czas przygotowywania ciasta to około pół godziny, a jeśli doliczyć czas pieczenia, potrzebujemy na nie nieco ponad godzinę.

Szybkie ciasto ze śliwkami. Co będziemy potrzebować?

Oto potrzebne składniki:

  • 500 gramów śliwek (bez pestek, pokrojone na pół)
  • 3 jaja
  • 120 gramów masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 gramów cukru
  • 250 gramów mąki pszennej, dodatkowo nieco mąki będzie potrzebne do oprószenia blatu, na którym przygotujemy ciasto
  • 3/4 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Szybkie ciasto ze śliwkami - przygotowanie krok po kroku

  • Przygotuj tortownicę - dno wyłóż papierem do pieczenia
  • Włącz piekarnik i rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza
  • Rozbij jajka - oddziel białka od żółtek i odstaw do późniejszego wykorzystania
  • Do miski lub na blat wysyp mąkę, uformuj w środku wgłębienie, do którego wlej żółtka i masło, proszek do pieczenia i połowę cukru (50 gramów). Zagnieć ciasto do jednolitej masy.
  • Podziel ciasto na dwa kawałki - w proporcjach 2/3 i 1/3. Z mniejszej części uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 20 minut.
  • Większy kawałek ciasta przełóż do tortownicy i rozprowadź na całym dnie.
  • Na cieście rozłóż pokrojone na pół śliwki, posyp je cukrem wanilinowym.
  • Białka jajek ubij trzepaczką, stopniowo dodając do piany łyżeczkę pozostałej części cukru (50 g)
  • Ubite na sztywno białko rozłóż na cieście ze śliwkami i wyrównaj łyżką.
  • Wyjmij ciasto z zamrażarki i porozrywaj na malutkie kawałki, którymi oprósz ciasto.
  • Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut, a po wyjęciu z niego i ostygnięciu oprósz cukrem pudrem.

Zajadaj ze smakiem! Smacznego!



To może Cię zainteresować: Trwa sezon na śliwki. To bardzo smaczny i powszechnie dostępny owoc, po który warto sięgnąć, bowiem śliwki wpływają korzystnie na nasz organizm. Nie tylko zawierają witaminy i mikro- oraz makroelementy wzmacniające organizm, ale wykazują również działanie prozdrowotne. Zobacz, po jakie odmiany warto sięgnąć i czy wybrać śliwki świeże czy suszone. W artykule znajdziesz także kilka ważnych informacji o tym, dlaczego nie wolno popijać śliwek wodą i kiedy śliwki mogą zaszkodzić zdrowiu.


To może Cię zainteresować: Rośliny hodowane w domu nie tylko są ozdobą lokum, ale spełniają też kilka istotnych ról - są naturalnymi filtrami, często pochłaniają toksyny i dym papierosowy, a także pozwalają oczyścić powietrze w domu ze smogu. Jednak nie wszystkie rośliny nadają się do trzymania w czterech ścianach - niektóre mogą szkodzić, a część z nich jest silnie trująca. W artykule przedstawiamy zdjęcia i informacje o roślinach, których nie wolno trzymać w pomieszczeniach, w których przebywamy na co dzień.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera