Przepis na zielony chłodnik z młodymi ziemniakami od Roberta Makłowicza. Idealna zupa na lato

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Robert Makłowicz ugotował zielony chłodnik w Tarnowie i zdradził przepis, jak go zrobić.
Robert Makłowicz ugotował zielony chłodnik w Tarnowie i zdradził przepis, jak go zrobić. Paulina Marcinek, Polska Press / 123rf
Udostępnij:
Pyszny, aromatyczny chłodnik z zieleniny to propozycja Roberta Makłowicza na orzeźwiające danie na lato. Znany kucharz, autor kulinarnego vloga "Robert Makłowicz Polska", odwiedza różne rejony naszego kraju i omawia regionalną kuchnię. Ostatnio zawitał do Tarnowa, gdzie odbywała się Ukraińska Gastromajówka. Przy tej okazji kucharz pokazał, jak zrobić i z czym podać chłodnik, by smakował najlepiej. Zobaczcie przepis.

W skrócie

Robert Makłowicz o ukraińskiej kuchni

W jednym z ostatnich odcinków swojego programu kulinarnego na YouTube "Robert Makłowicz Polska" kucharz gościł na Gastromajówce w Tarnowie, charytatywnej imprezie, wspierającej Ukraińców. Kucharz opowiedział przy tej okazji o tradycyjnych ukraińskich potrawach, które można było kupić na przygotowanych stoiskach.

Polecane przez kucharza ukraińskie potrawy to m.in.

  • tort wątróbkowy - czyli warstwy ciasta naleśnikowego przekładane pieczoną wątróbką z jajkiem, majonezem, marchewką i cebulą (potrawa podawana jest na zimno i krojona jak tort),
  • barszcz ukraiński zielony - zupa zrobiona z wywaru na wędzonym mięsie, bez buraków, ale z zieleniną,
  • śledź pod szubą - garmażeryjne, popularne danie składające się ze śledzia na sałatce jarzynowej, przykrytej warstwą tartych buraków i jajkami na twardo,
  • sałatka biełeczka - prosty przysmak, na bazie ukraińskiego topionego sera,
  • uzwar - kompot z suszu, podobny do wigilijnego kompotu, na Ukrainie jest popularny przez cały rok,
  • mors - kompot z czerwonych owoców.

Przepis Roberta Makłowicza na zielony chłodnik z ziemniakami

Na zakończenie odcinka Robert Makłowicz podzielił się z gośćmi Gastromajówki i internautami przepisem na zielony chłodnik z młodymi ziemniakami. Przygotował go bez mięsnego wywaru na wodzie, kefirze i śmietanie.

- Jeśli chcecie, by danie nie było wegetariańskie, można wlać tu nie wodę, ale wywar, w którym gotowaliśmy wędzone żeberka - wyjaśnił Robert Makłowicz.

Do przygotowania chłodnika Robert Makłowicz użył takich składników jak:

  • kefir,
  • śmietana,
  • niedźwiedzi czosnek - liście,
  • szczaw,
  • koperek,
  • rzodkiewki,
  • ocet z czeremchy,
  • dymka lub szczypior,
  • sól i cukier do smaku,
  • młode ziemniaki,
  • masło,
  • jajka ugotowane na twardo.

Jak zrobić zielony chłodnik?

Kucharz najpierw posiekał opłukany szczaw i czosnek, a następnie przełożył na patelnię, dolał odrobinę wody i doprawił solą, cukrem i octem. Całość przykrył i zostawił do zblanszowania.

- Blanszowane to znaczy gotowane krótko tak, by zmieniło swój stan skupienia (...) Dosłownie kilka minut gotowania. Nie chodzi o to, by to zamieniło się w kompletną paćkę - wyjaśnił Robert Makłowicz.

Następnie kucharz przelał wywar ze szczawiem i czosnkiem do dużej miski i doradził, by całość schłodzić w lodówce. Do zimnego wywaru dodał posiekany koperek, dymkę oraz rzodkiewkę. Na koniec wlał kefir i śmietanę.

- Proporcje w zasadzie są dowolne. Powinno być więcej kefiru niż śmietany - wyjaśnił kucharz.

Robert Makłowicz podał chłodnik z jajkiem ugotowanym na twardo oraz młodymi ziemniakami, okraszonymi masłem i koperkiem.

Przepis spotkał się z uznaniem Internautów. „Rewelacja”, „Zazdroszczę tego chłodnika. Ślinka leci” - możemy przeczytać w komentarzach pod filmikiem Makłowicza na YouTube. Naszym zdaniem warto spróbować. Życzymy smacznego!

Zobacz, jak Robert Makłowicz gotował zielony chłodnik na Tarnowskiej Gastromajówce:
(gotowanie zupy oglądaj od 21'23)

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Przepis na zielony chłodnik z młodymi ziemniakami od Roberta Makłowicza. Idealna zupa na lato - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie