Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na świąteczny piernik ucierany. Stworzysz tak pyszne ciasto, aż ślinka leci

Małgorzata Pieczyńska
Małgorzata Pieczyńska
Świąteczny piernik ucierany. Ciasto palce lizać.
Świąteczny piernik ucierany. Ciasto palce lizać. Zespół Szkoł Gastronomiczno-Hotelarskich Bydgoszcz
Piernik ucierany to jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć na naszych stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Warto zachować ten przepis na dłużej, bo można go przygotować nie tylko z okazji świąt. Ciasto jest pyszne. Dosłownie ślinka leci.

Zobacz wideo: Lista tradycyjnych potraw wigilijnych.

To sprawdzony przepis, który opracowała dla Państwa Anna Firchów, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy.

Poniżej przestawiamy, jakie składniki są potrzebne do wykonania ciasta i polewy czekoladowej oraz podpowiadamy krok po kroku, jak upiec takie ciasto. Wystarczy stosować się do podanych poniżej wskazówek.

Świąteczny piernik ucierany - składniki na ciasto

Potrzebne są następujące produkty: 3 jajka, 3/4 szklanki cukru pudru, 3 szklanki mąki pszennej (450 g-500 g), 200 g płynnego miodu, 1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, 200 g margaryny, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 opakowanie przyprawy do piernika, 1 łyżka kakao, bakalie (np. 150g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek), 2 łyżki zimnej wody.

Świąteczny piernik ucierany - składniki do polewy

Potrzebne składniki: 50 g margaryny, 25 g kakao, 60 g cukru pudru, 1 łyżka mleka.

Świąteczny piernik ucierany - sposób wykonania ciasta

  • Krok pierwszy: Śliwki należy posiekać i wymieszać z łyżką mąki. Odstawić na bok.
  • Krok drugi: Resztę mąki wsypać do miski. Wymieszać z kakao, przyprawą korzenną i sodą. Odstawić na bok.
  • Krok trzeci: Oddzielić żółtka od białek.
  • Krok czwarty: Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku, miód, śmietanę i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w kilku porcjach wymieszaną mąką z przyprawą, sodą i kakao. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Delikatnie szpatułką wmieszać śliwki.
  • Krok piąty: Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
  • Krok szósty: Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30 cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek.
  • Krok siódmy: Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60-70 min. w temperaturze 170°C. (ciasto sprawdzić patyczkiem - jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
  • Krok ósmy: Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Świąteczny piernik ucierany - przygotowanie polewy czekoladowej

  • Krok pierwszy: Roztopić margarynę. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
  • Krok drugi: Polać ciasto polewą czekoladową i udekorować posiekanymi śliwkami.

Życzymy smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo