Zobacz wideo: Lista tradycyjnych potraw wigilijnych.
To sprawdzony przepis, który opracowała dla Państwa Anna Firchów, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy.
Poniżej przestawiamy, jakie składniki są potrzebne do wykonania ciasta i polewy czekoladowej oraz podpowiadamy krok po kroku, jak upiec takie ciasto. Wystarczy stosować się do podanych poniżej wskazówek.
Świąteczny piernik ucierany - składniki na ciasto
Potrzebne są następujące produkty: 3 jajka, 3/4 szklanki cukru pudru, 3 szklanki mąki pszennej (450 g-500 g), 200 g płynnego miodu, 1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, 200 g margaryny, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 opakowanie przyprawy do piernika, 1 łyżka kakao, bakalie (np. 150g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek), 2 łyżki zimnej wody.
Świąteczny piernik ucierany - składniki do polewy
Potrzebne składniki: 50 g margaryny, 25 g kakao, 60 g cukru pudru, 1 łyżka mleka.
Świąteczny piernik ucierany - sposób wykonania ciasta
- Krok pierwszy: Śliwki należy posiekać i wymieszać z łyżką mąki. Odstawić na bok.
- Krok drugi: Resztę mąki wsypać do miski. Wymieszać z kakao, przyprawą korzenną i sodą. Odstawić na bok.
- Krok trzeci: Oddzielić żółtka od białek.
- Krok czwarty: Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku, miód, śmietanę i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w kilku porcjach wymieszaną mąką z przyprawą, sodą i kakao. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Delikatnie szpatułką wmieszać śliwki.
- Krok piąty: Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
- Krok szósty: Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30 cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek.
- Krok siódmy: Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60-70 min. w temperaturze 170°C. (ciasto sprawdzić patyczkiem - jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
- Krok ósmy: Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Świąteczny piernik ucierany - przygotowanie polewy czekoladowej
- Krok pierwszy: Roztopić margarynę. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
- Krok drugi: Polać ciasto polewą czekoladową i udekorować posiekanymi śliwkami.
Życzymy smacznego!
