Zobacz wideo: Śniadanie - najważniejszy posiłek dnia. Dlaczego warto jeść śniadania?
Przepis na paszteciki półkruche z pieczarkami podała nam Beata Lewińska, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. Jak przygotować ciasto? Jakie składniki potrzebne są do wykonania farszu? O tym informujemy poniżej. Zachowajcie sobie ten przepis, naprawdę warto.
Paszteciki półkruche z pieczarkami (5 porcji) - składniki na ciasto
Do przygotowania ciasta potrzeba: 30 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 2 żółtka, 1 jajko + 1 jajko do smarowania, 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli. Do posypania czarnuszka, ale może być też sezam lub mak.
Paszteciki półkruche z pieczarkami (5 porcji) - składniki na farsz
Do zrobienia farszu potrzebujemy: 50 dag pieczarek, 2 cebule średniej wielkości, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku.
Paszteciki półkruche z pieczarkami (5 porcji) - przygotowanie farszu
- Zaczynamy od przygotowania farszu, który możemy zrobić dzień przed planowanym pieczeniem pasztecików. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, cebulę obieramy , kroimy w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i pokrojoną cebulę, delikatnie solimy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i całość podsmażamy do wyparowania płynu. Przyprawiamy, studzimy i mielimy.
Paszteciki półkruche z pieczarkami (5 porcji) - przygotowanie ciasta
- Do przesianej mąki z proszkiem dodajemy masło i siekamy nożem, dodajemy żółtka i solimy. Dodajemy śmietanę całe jajko i zarabiamy ciasto, po czym należy je wstawić do lodówki na ok. godzinę.
- Wyjmujemy ciasto i wałkujemy, formując prostokąt ok. 30x10cm. Nadzienie nakładamy na cieście w kształt wałeczka wzdłuż dłuższego boku po czym zwijamy i kroimy w zgrabne romby ok. 4-5 cm.
- Przygotowane paszteciki smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do gorącego piekarnika ok. 180-190 stopni.
- Czas wypieku ok. 15-20 min. do przyrumienienia na złoty kolor.
Życzymy smacznego!
