Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na paszteciki półkruche z pieczarkami. Idealne danie na wigilijny stół

Małgorzata Pieczyńska
Małgorzata Pieczyńska
Paszteciki półkruche z pieczarkami. Idealnie nadają się do barszczu, ale nie tylko.
Paszteciki półkruche z pieczarkami. Idealnie nadają się do barszczu, ale nie tylko. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Bydgoszcz
Paszteciki półkruche z pieczarkami idealnie nadają się do wigilijnego barszczu. Można je przygotować nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia. Podpowiadamy, jak je zrobić. Zachowajcie sobie ten przepis, naprawdę warto.

Zobacz wideo: Śniadanie - najważniejszy posiłek dnia. Dlaczego warto jeść śniadania?

Przepis na paszteciki półkruche z pieczarkami podała nam Beata Lewińska, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. Jak przygotować ciasto? Jakie składniki potrzebne są do wykonania farszu? O tym informujemy poniżej. Zachowajcie sobie ten przepis, naprawdę warto.

Paszteciki półkruche z pieczarkami (5 porcji) - składniki na ciasto

Do przygotowania ciasta potrzeba: 30 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 2 żółtka, 1 jajko + 1 jajko do smarowania, 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli. Do posypania czarnuszka, ale może być też sezam lub mak.

Paszteciki półkruche z pieczarkami (5 porcji) - składniki na farsz

Do zrobienia farszu potrzebujemy: 50 dag pieczarek, 2 cebule średniej wielkości, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku.

Paszteciki półkruche z pieczarkami (5 porcji) - przygotowanie farszu

  • Zaczynamy od przygotowania farszu, który możemy zrobić dzień przed planowanym pieczeniem pasztecików. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, cebulę obieramy , kroimy w kostkę.
  • Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i pokrojoną cebulę, delikatnie solimy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i całość podsmażamy do wyparowania płynu. Przyprawiamy, studzimy i mielimy.

Paszteciki półkruche z pieczarkami (5 porcji) - przygotowanie ciasta

  • Do przesianej mąki z proszkiem dodajemy masło i siekamy nożem, dodajemy żółtka i solimy. Dodajemy śmietanę całe jajko i zarabiamy ciasto, po czym należy je wstawić do lodówki na ok. godzinę.
  • Wyjmujemy ciasto i wałkujemy, formując prostokąt ok. 30x10cm. Nadzienie nakładamy na cieście w kształt wałeczka wzdłuż dłuższego boku po czym zwijamy i kroimy w zgrabne romby ok. 4-5 cm.
  • Przygotowane paszteciki smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do gorącego piekarnika ok. 180-190 stopni.
  • Czas wypieku ok. 15-20 min. do przyrumienienia na złoty kolor.

Życzymy smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo