W skrócie
Pasztet wieprzowy to jedna z przystawek, która często pojawia się na stołach z okazji świąt czy uroczystych okazji. Różnego rodzaju pasztety królują w kuchni polskiej od wieków, więc istnieje naprawdę wiele starych przepisów na to danie. Najpopularniejszy jest pasztet wieprzowy, z królika czy pasztet drobiowy oraz oczywiście miksy, jak np. pasztet drobiowo-wieprzowy. Można także przyrządzić pasztet z gotowanego mięsa oraz takiego, które zostało nam z rosołu. Bardzo ważny jest dodatek odpowiednich przypraw, które podbijają smak mięsa. Najczęściej dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, tymianek oraz rozmaryn. Dziś proponuję stary przepis na wyśmienity pasztet wielkanocny z dodatkiem żurawiny, która idealnie komponuje się z mięsem. Pasztet wieprzowy jest bardzo prosty do przygotowania i polecam zrobić go z długo duszonego mięsa, aby był bardziej delikatny i aromatyczny.
Pasztet wieprzowy z żurawiną – stary przepis na pasztet wielkanocny
Czas przygotowania: godzina + czas na zastygnięcie pasztetu
Porcja: podłużna forma o długości 34 cm
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 50 g suszonej żurawiny,
- 3 łyżki masła Łaciate,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Jak zrobić pasztet wieprzowy z żurawiną?
- Cebulę pokroiłam w piórka i zeszkliłam na maśle.
- Łopatkę pokroiłam na małe kawałki i dodałam do cebuli. Smażyłam 10 minut, po czym dodałam sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Dusiłam pod przykrywką na małym ogniu przez godzinę. Co jakiś czas podlewałam odrobiną wody.
- W tym czasie namoczyłam żurawinę w wodzie.
- Mięso kilka razy przepuściłam przez maszynkę razem z czosnkiem. Dodałam odcedzoną żurawinę i wymieszałam.
- Podłużną formę wyłożyłam folią aluminiową. Włożyłam do niej masę i wstawiłam do lodówki na kilka godzin.
Więcej pomysłów znajdziesz na stronie Najlepsze w Kuchni