Rzymianie po podbiciu Grecji byli zafascynowani ich kuchnią. Zaczęli wypiekać płaskie placki u siebie. Masowe zainteresowanie pizzą nastąpiło w XVIII wieku. Sprzedawano ją na ulicach Neapolu. Tam powstała pierwsza pizzeria.
W 1889 roku królowa Małgorzata Sabaudzka z mężem odwiedziła Neapol. Nadworny piekarz przygotował taką, na której kładąc pomidory, bazylię i ser - ułożył flagę Włoch. Na sześć królowej nazwano pizzę Margherita.
Domowa pizza - poznaj przepis na najlepszą pizzę w naszej galerii:
Jedną z ciekawostek jest ta, iż Włosi rzadko przekraczają liczbę 3 składników na pizzy. Kiedyś wynikało to z biedy, a teraz uważają, że tradycja gra tutaj ogromną rolę. Więcej takich ciekawostek poznasz w naszej galerii!
To może Cię zainteresować

Wideo