Pizzerie w sobotę, 9 lutego, z pewnością będą miały więcej pracy niż zwykle. W ten dzień obchodzony jest bowiem międzynarodowy dzień pizzy.
Międzynarodowy dzień pizzy
Jeśli zamiast wizyty w pizzerii wolicie sami przyrządzić pyszną pizzę z okazji dnia pizzy, to mamy dla was przepis. Znajdziecie go w galerii poniżej:
Międzynarodowy Dzień Pizzy [przepis na pizze]
Zapewne niewielu z Was wie, jak stara jest to potrawa. Jak podaje Wikipedia, płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane są praktycznie wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. W starożytnym Rzymie popularne były focaccie przyprawiane ziołami i serem.
Słowo "piza" pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy alla mastunicola określano wypiek przyprawiony bazylią i serem, a pizzą ai cecinelli – placek z rybą.
Dzień pizzy - historia
Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów (przywiezionych po odkryciu Ameryki) zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Lokale gastronomiczne zwane ''pizzeriami'' pojawiły się po raz pierwszy w XVIII wieku w Neapolu. Ich popularność była tak duża, że wzbudziły zainteresowanie króla Ferdynanda II Burbona, który odwiedził jeden z nich i tym samym bardzo przyczynił się do wzrostu popularności pizzy.
W 1889 roku jeden z kucharzy, Raffaelo Esposito, zadedykował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy: ''alla mastunicola'' (z serem i bazylią), ''marinara'' (z pomidorami) – te dwa rodzaje były już dobrze znane – oraz nową wersję: z mozzarellą. Ta trzecia pizza najbardziej przypadła do gustu królowej. Od jej imienia pizza ta do dzisiaj zwana jest ''margeritą'', chociaż wariant z mozzarellą na pewno znany był i spożywany wcześniej, nie była to więc zupełna innowacja Esposito
Flesz. Zakaz handlu w niedzielę - rząd wstrzymuje zmiany
Fenomen pizzy
Oryginalna pizza pochodzi zatem z Włoch, ale jest teraz popularna na całym świecie. Jej fenomen wynika przede wszystkim z niepowtarzalnego smaku, łatwości wykonania i możliwości kombinowania z różnorodnymi dodatkami. Dla jednych idealna pizza to ta, na cienkim cieście, chrupiąca i posypana ciągnącym serem. Inni nie wyobrażają sobie pizzy bez tony różnorodnych dodatków ułożonych na grubym i puszystym placku. Capriciosa, Margeritha, a może Pepperoni? Jaka jest wasza ulubiona pizza? Bez jakiego dodatku nie wyobrażacie sobie tego dania? I gdzie wybierzecie się, aby uczcić to święto?
Piękne i piekielnie szybkie! Polskie lekkoatletki [zobaczcie ZDJĘCIA]