Produkty takie, jak masło, sery żółte czy pleśniowe zawierają minimalne ilości tego dwucukru, stąd mogą być tolerowane przez znaczną część osób, ale należy spożywać ze szczególnym umiarem. Należy pamiętać również o ukrytych źródłach laktozy: margarynie, zupach w proszku, pieczywie, czekoladzie, a szczególnie latem - o lodach, które potrafią zawierać jej naprawdę sporo. Często jest ona obecna również w lekach.
Odpowiednia podaż białka, nawet przy całkowitym wykluczeniu z diety nabiału, nie jest trudna - jego bogatym źródłem są mięso, ryby, jaja oraz nasiona roślin strączkowych. W bezmlecznym menu powinny się natomiast znaleźć roślinne substytuty nabiału (mleka i jogurty roślinne) wzbogacone w wapń, a także wysycone nim wody wysokozmineralizowane.
Do dań warto dodawać też bogate w wapń ziarna maku i sezamu, migdały, orzechy laskowe, suszone figi i morele. Rośliny zielone, jak np. jarmuż, botwina, szczypiorek czy natka pietruszki mogą być dodatkowym źródłem tego pierwiastka - radzi Paulina Jabłonka, dietetyk.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

ZOBACZ TAKŻE: FLESZ: Referendum konstytucyjne prezydenta Dudy
Źródło:vivi24