W skrócie
Tradycyjna kuchnia polska nie stroniła od tłuszczów zwierzęcych. Nasze babcie wychowywane były na domowym sposobie gotowania, który nie stronił od smalcu. Właśnie ten tłuszcz był idealny do smażenia pączków, faworków, a także aromatycznych i soczystych kotletów mielonych. Dzięki rozgrzaniu tłuszczu do wysokiej temperatury i smażeniu na średniej mocy palnika smalec nie będzie wsiąkał do kotletów mielonych, a szybko i równomiernie zetnie białko i przysmaży panierkę na apetyczny złoto-brązowy kolor. Ważne, aby tłuszcz sięgał kotletom nawet do 3/4 ich wysokości. Kolejnym atutem smalcu jest jego niewielka cena (za 250 g zapłaci się około 4 – 5 złotych).
Kliknij przycisk, aby zobaczyć przykładowe kotlety mielone
Na jakim tłuszczu jeszcze smażymy kotlety mielone?
Jeżeli nie przepadacie za smalcem, drugą opcją będzie olej rzepakowy. Można rozgrzać go do wysokiej temperatury, która znakomicie przysmaży kotlety bez grama tłuszczu zwierzęcego. Warto wiedzieć, że temperatura dymienia oleju rzepakowego to 204° Celsjusza, więc bez obaw możecie smażyć delikatne mięso mielone. Ostatnią opcją do wyboru, jest smażenie kotletów mielonych na maśle klarowanym. Ta opcja będzie najdroższa, ale zapewni unikatowy maślany smak.
W naszej galerii możecie zobaczyć przykładowe kotlety mielone
Dodatki do kotletów mielonych
Poza smażeniem kotletów mielonych warto pamiętać o podsmażeniu cebuli na maśle i jej wystudzeniu przed dodaniem do mięsa. Dzięki temu suche mięso nabierze dodatkowej soczystości. Aby kotlet mielony był miękki i niemal dawał się rozsmarować na kromce chleba, można dodać do niego namoczone bułki lub płatki owsiane. Szczególnie te ostatnie, dodadzą kotletom odpowiedniej kleistości i delikatności.
Czytaj także: Delikatny kotlet pożarski. Przepis na soczyste mięso drobiowe. Dodaj ubite białko dla ekstra puszystości
Pomysły na kotlety mielone
Domowe kotlety mielone można przygotowywać z dodatkiem sezonowych warzyw np. z kalafiorem, albo z kapustą przyrządzając tzw. gołąbki dla leniwych. Poza tradycyjnymi kotletami mielonymi z mięsa wieprzowego, w czasach PRL-u na stołówkach popularne były kotlety pożarskie przygotowywane z mięsa drobiowego. Natomiast fani grzybów rozsmakują się w kotletach mielonych z pieczarkami.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Prywatne nagranie Sary James wyciska łzy z oczu. Oddała hołd ukochanej babci
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]