Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
729 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]

Tradycyjny dahl z soczewicy. Odkryj przepis na wyjątkowe danie wegetariańskie
Dahl z soczewicy to rozgrzewający posiłek, który można jeść przez cały rok. Dzięki soczewicy danie ma wysoką zawartość białka. Pikanterii dodaje zestaw...

Puszysty deser kawowy z 4 składników. Przebojowy przepis dla miłośników słodkości
Koreańska kawa dalgona coffee była hitem w czasie pandemicznego lockdownu. W kalendarzu świąt nietypowych 29 września przypada Światowy Dzień Kawy. Wystarczyło...

Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe. Temu wypiekowi trudno się oprzeć
Ciasto marchewkowe znane było już w czasach młodości naszych mam. Nasze babcie piekły je w ramach oszczędnego gotowania. W PRL-owskiej kuchni określane było...

Jak zrobić pumpkin spice latte? Słodka kawa dyniowa na jesień
Dynia to sezonowe warzywo jesieni. Można ją przerabiać na zupę, sos, a przecier z dyni posłuży do zrobienia aromatycznego ciasta. Syrop dyniowy do kawy został...

Deser dla fanów bardzo słodkich ciast. Uwielbiał go sławny pisarz
Tarta limonkowa cieszy się wyjątkową popularnością za oceanem. W Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Dzień Key Lime Pie przypadający 26 września. Key lime...

Soczyste kotlety mielone idealne na obiad. Przepis prosto od Magdy Gessler
Kotlety mielone to tradycyjna potrawa popularna w kuchni polskiej. Tradycyjne mielone podawane są z zasmażanymi buraczkami i purée ziemniaczanym. Jednak...

Gdzie iść na grzyby? Zobacz mapę grzybów w Polsce online
Główny sezon na grzyby przypada na koniec sierpnia, wrzesień i październik. Jeśli zastanawiasz się, gdzie można je znaleźć, przydatna może być mapa grzybów...

Kuloodporna kawa z masłem dodaje energii. Zobacz sposoby na aromatyczny napój
Kawa z ziaren przetrawionych przez słonie, z dodatkiem masła i oleju kokosowego albo z sokiem z cytryny. Filiżanka małej czarnej to dla wielu z nas obowiązkowy...

Domowa pizza Margherita. Zrobisz ją szybciej niż czekanie na dowóz z pizzerii
Pizza Margherita to klasyczny, a nawet podstawowy rodzaj włoskiego placka. Wypiek ma szczególnie znaczenie, gdyż kolory mozzarelli, sosu pomidorowego i listków...

Surówka do ryby na 11 sposobów. Z nimi obiad będzie jeszcze smaczniejszy
W piątek w wielu domach sięga się po smażonego dorsza lub pangę. Najczęściej danie podawane jest z ziemniakami. Wywodzi się to z tradycji chrześcijańskiej...
Najpopularniejsze
CENEO.PL MOCCAMASTER CupOne kremowy
Ekspres przelewowy MOCCAMASTER Cup-One CreamKompaktowy ekspres przelewowy...