Międzynarodowy Dzień Gofra
Gofry kojarzą się nam z letnimi wakacjami, beztroskimi chwilami i słoneczną pogodą. Jednak Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzimy nie w szczycie sezonu urlopowego, ale 25 marca. To doskonała okazja do tego, by zaszaleć w kuchni i przygotować gofry dla całej rodziny. Te pyszne słodkości uwielbiane są przez osoby w każdym wieku, a wielość dodatków jakie można na nie kłaść sprawia, że każdy znajdzie opcję dla siebie.
Najlepszy przepis na domowe gofry
Gofry z budki czy te gotowe, zafoliowane ze sklepu nigdy nie będą tak dobre jak te upieczone w domu. Zwykle są rozmiękłe, gumiaste, pozbawione smaku, w dodatku bardzo tłuste i pełne chemii. Robiąc gofry w domu wiemy, jakich składników użyliśmy, a całość będzie idealnie chrupiąca, gorąca i przepyszna. Jak zrobić idealne gofry? Oto sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi!
Składniki na gofry idealne:
1 szklanka mleka;
1 szklanka mąki;
60 g masła;
1/3 szklanki cukru pudru;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
dwa jajka.
Przygotowanie gofrów:
Do miski wsyp mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj mleko, jajka i całość dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Na końcu dodaj roztopione masło. Gotowe!
Najlepsze dodatki do gofrów
Z czym można serwować domowe gofry? Większość wybiera posypkę z cukru pudru lub bitą śmietanę. Żeby jednak nadać słodkościom jeszcze więcej smaku czy witamin można nieco zaszaleć. Wiórki czekoladowe lub kokosowe, słupki migdałów, polewa toffi, jak również owoce (świeże lub w formie frużelin i dżemów) wyniosą twoje gofry na wyższy poziom!
Tricki na idealne gofry
Dobry przepis i świeże dodatki to podstawa. Warto jednak znać kilka tricków, dzięki którym nasze gofry zawsze będą idealne, a rodzina zachwycona. Co należy wiedzieć? Szczegóły w naszej galerii.
