
Gofry – przydatne tricki
Sprawdzone tricki kulinarne to gwarancja przyrządzenia idealnych gofrów.

Gofry i bita śmietana
Do gofrów najlepsza będzie śmietana kremówka 36%. Jest bardziej gęsta, stabilna i nie podpływa wodą jak śmietanka o mniejszej zawartości tłuszczu. Kremówka jest też bardziej treściwa, smaczna, można ją posłodzić po swojemu i nie roztapia się tak szybko, jak śmietana w sprayu.

Gofry – przechowywanie
Zimne gofry są niesmaczne i z czasem mogą zrobić się gumiaste. Nie warto zatem piec ich na zapas. Samo ciasto spokojnie możesz przechowywać dwa dni w lodówce. Pamiętaj jedynie, by przed wylaniem go na gofrownicę całość dokładnie przemieszać.

Gofry – dodatki
By urozmaicić smak i barwę gofrów możesz do nich dodać barwniki spożywcze (w proszku lub żelu) oraz aromaty do ciasta np. waniliowy czy cytrynowy. Dzięki temu danie będzie bajecznie kolorowe, a jego smak nigdy ci się nie znudzi!