Mazurek – słodki król Wielkanocy
Nie da się ukryć, że Wielkanoc jest mniej hucznie obchodzona niż Boże Narodzenie, co nie znaczy, że na naszym stole zabraknie świątecznych pyszności. Puszyste babki, kremowe paschy, biała kiełbasa, czy dania z jajek to coś, czego nie może zabraknąć. Jednak słodki król Wielkanocny jest tylko jeden – to mazurek. Jego kruchy spód jest smaczny i uniwersalny – można go łączyć z wieloma dodatkami, takimi jak bakalie, owoce, kajmak, czy czekolada. Dzięki temu każdy może przygotować własną, wyjątkową wersję. Od czego zacząć pieczenie mazurka?
Mazurek wielkanocny – przepis
Przygotowanie mazurka wielkanocnego jest bardzo proste. Najważniejsze to wyrobienie idealnego kruchego ciasta i upieczenie go na złoty kolor. Jak to zrobić?
Składniki na mazurek wielkanocny:
200g mąki pszennej;
120g masła;
40g cukru pudru;
3 żółtka;
szczypta soli.
Przygotowanie mazurka wielkanocnego:
Mąkę pszenną, cukier puder i sól przesiej. Następnie dodaj posiekane masło. Na końcu dodaj żółtka i zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Wyciągnij ciasto z lodówki, równo je rozwałkuj i przenieść na blachę, tak by pokryło spód oraz brzegi. Ciasto nakłuj widelcem na całej powierzchni.
Piecz ciasto 20-25 min w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Mazurek wielkanocny – nadzienia i dekoracje
Kiedy mamy już gotowe kruche ciasto to możemy przejść do robienia nadzienia i dekorowania mazurka. Jakie połączenia smaków będą najlepsze? Najciekawsze i najsmaczniejsze propozycje na przepyszne mazurki znajdziesz w naszej galerii.
