
Mazurek wielkanocny – najlepsze przepisy
Mazurek to klasyczne wielkanocne ciasto. Czym można go nadziać i jak dekorować?

Mazurek z czekoladą i orzechami
Czekolada i orzechy laskowe to klasyczne i bezpieczne połączenie. Czekoladę mleczną lub deserową wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią mazurek, a następnie posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Dla podbicia smaku można najpierw spód posmarować śliwkowymi powidłami.

Mazurek dubajski
Prawdziwy hit tego sezonu! Nadzienie to ciasto kataifi z kremem pistacjowym, a na wierzchu mleczna czekolada. Jego przygotowanie zajmie niewiele czasu, a na pewno zaskoczysz wszystkich gości.

Mazurek na szybko
Chcesz szybko ozdobić mazurek, a może nie masz ochoty na długie przygotowywanie kremu? Możesz ubić śmietankę kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Taki krem posmakuje każdemu i można go dowolnie ozdobić np. świeżymi owocami, wiórkami czekolady lub kokosa, a spód posmarować dżemem.