MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Licznik zawieszonych obiadów dla potrzebujących w bydgoskim lokalu zbliża się do 1000

Jarosław Więcławski
Jarosław Więcławski
Tablica z początku kwietnia – licznik cały czas rośnie.
Tablica z początku kwietnia – licznik cały czas rośnie. Farfalla
Od ponad 1,5 roku pizzeria Farfalla w Bydgoszczy organizuje akcję pomocową pod nazwą „Zawieszony obiad”. Niebawem restauracja może przygotować 1000. posiłek, który trafi do potrzebujących.

Idea jest prosta – zamawiając posiłek, możesz dokupić za 15 zł obiad dla kogoś, dla kogo ciepły posiłek jest luksusem. Paragon umieszczony jest na tablicy w lokalu. Po zebraniu odpowiedniej puli, posiłki trafiają do potrzebujących. Początkowo próbowano dostarczać je bezpośrednio do osób w kryzysie bezdomności, ale z czasem zdecydowano się przekazywać obiady do miejsc, gdzie są one wydawane – głównie do Wspólnej spiżarni – jadłodzielni prowadzonej przy ul. Gdańskiej, czasem do bydgoskiej bazyliki.

– Ireneusz dał radę na raz! A obiadów było 45! Obiady już w drodze do Wspólna spiżarnia – Jadłodzielnia Bydgoszcz. Tym samym wyczyściliśmy tablicę z zawieszonych paragonów. Na pomocowym liczniku #ZawieszonyObiad x 945!!! Jest moc – czytamy w jednym z ostatnich wpisów na profilu Farfalli, do którego dołączone jest zdjęcie społecznika Ireneusza Nitkiewicza ze skrzynkami wypełnionymi posiłkami.

– Dziękujemy za każdy #zawieszonyobiad. Za wspieranie Jadłodzielni i dzielenie się smacznymi posiłkami – odpowiedziała jadłodzielnia. Jeśli nie na miejscu, pomóc można telefonicznie, opłacając posiłek blikiem. Od kwietnia obiad można zawiesić również przez internet. Akcję można wesprzeć na stronie szczytny-cel.pl. To portal zajmujący się zbiórkami charytatywnymi. Idea pod hasłem Podaruj Obiad realizowana jest również w Opolu.

To dodatkowa opcja, szansa na zyskanie dodatkowych środków. Od zawsze działam lokalnie i to przynosi najlepszy efekt – informuje „Express Bydgoski” Karolina Andryszak, pomysłodawczyni akcji i właścicielka pizzerii Farfalla. Najwięcej osób angażuje się w akcję, gdy akurat jest na miejscu i widzi tablicę. Wiele osób kupuje obiady, gdy uczestniczy w organizowanych w pizzerii imprezach czy warsztatach.

– Są osoby, które za każdym razem zawieszają jeden obiad, są takie, które pojawiają się rzadziej, ale zamawiają od razu 4. Gdy zbierze się ich sporo, bierzemy się za przygotowanie. Nie ma żadnej reguły. Nie mamy ustalone, kiedy dokładnie przekazujemy posiłki. Zimą staramy się robić to częściej – wyjaśnia Karolina Andryszak.

Prócz wspomnianej Wspólnej Spiżarni, chętni mogą pomóc zanosząc jedzenie do działającej od siedmiu lat jadłodzielni WSG. Wsparcie udzielane jest cały czas w bydgoskiej bazylice. Jeszcze w tym roku ma tam zostać otwarty bar socjalny „Dzięgielówka” – remont został zakończony, a teraz czas na wyposażenie lokalu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

STUDIO EURO PO HOLANDII

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski