Od siedmiu lat Festiwal Smaku w Grucznie ściąga do tej małej miejscowości tysiące amatorów niezwykłych doznań smakowych i dziesiątki producentów smakołyków z kraju i z zagranicy.<!** Image 2 align=none alt="Image 195087" sub="Fot. Marek Wojciekiewicz
">
Organizowanie wielkich plenerowych imprez zawsze obarczone jest sporym ryzykiem związanym z aurą. W tym roku organizatorzy mają powody do wielkiego zadowolenia, pogoda dopisała wyśmienicie. Nie zawiedli też producenci wędlin, serów, miodów, przetworów owocowo-warzywnych i innych specjałów wytwarzanych według starych receptur spisanych i tych przekazywanych ustnie z pokolenia na pokolenie.
Przed zabytkowym młynem
Na malowniczych łąkach przed zabytkowym młynem w Grucznie swoje stoiska ustawiło ponad 140 producentów, duże uznane firmy sąsiadowały z małymi, najczęściej rodzinnymi wytwórniami.
- Dobrym posunięciem było wprowadzenie ruchu jednokierunkowego na ulicy Młyńskiej - zauważa Tadeusz Nowicki z Bydgoszczy. - Podoba mi się to, że organizatorzy nie wprowadzają radykalnych zmian w formule tej imprezy. Przyjeżdżam tu od pięciu lat i dzięki temu czuję się tu jak u siebie.
W tym roku pośród potraw zgłoszonych do konkursu najwyższe uznanie jury i Grand Prix Festiwalu Smaku uzyskał sękacz przygotowany przez Teresę Biziewską z Suwałk. <!** Image 3 align=none alt="Image 195088" sub="Fot. Marek Wojciekiewicz">
Szynka na medal
W kategorii przetworów mięsnych i wędlin nagrodzono szynkę wędzoną z wytwórni Anny i Jana Filipskich ze Słończa. Nagrodzono też syrop z kwiatów czarnego bzu sporządzony przez Iwonę Pyrę z Sadek, karpia uwędzonego przez Zofię Burska z Nakła, zrębny ser laszczewi Fundacji „Bure Misie” z nowego Klincza i chleb serwatkowy z Piekarni Kurpiowskiej z Łysego.
Nie tylko żywność
Sporo emocji wywołuje zawsze „Turniej nalewek”, w tym roku wygrała nalewka z pigwy sporządzona przez Dariusza Brusa. <!** reklama>
Tegoroczną gwiazdą festiwalu w Grucznie był zespół Żuki, specjalizujący się w wykonywaniu przebojów Beatlesów. Sporym zainteresowaniem cieszyły się też pokazy tresury psów pasterskich, tłoczenia soków z jabłek i prezentacja pracy starych maszyn rolniczych.