Mogą to być:
- kwasy tłuszczowe nasycone (do 10 procent dziennej podaży energetycznej). Są one źródłem energii, pełnią funkcję budulcową, regulują wydzielanie hormonów, odpowiadają za wzrost cholesterolu całkowitego we krwi i cholesterolu LDL. Ich źródłem są na przykład masło, smalec, ser żółty.
Jak ograniczyć tłuszcze nasycone w diecie? Oto sprawdzone sp...
- kwasy tłuszczowe nienasycone:
a) kwasy tłuszczowe jednonienasycone (do 20 procent dziennej podaży energetycznej) - pomagają w utrzymaniu prawidłowych proporcji frakcji cholesterolu we krwi, występują w dużej ilości w oliwie z oliwek;
b) kwasy tłuszczowe wielonienasycone (6-11 procent dziennej podaży). Wśród nich wymienia się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ome-ga-3 (ryby, owoce morza, siemię lniane, orzechy włoskie) - niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu, hamują procesy zapalne; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (sezam, pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały) - odpowiadające za prawidłowe działanie układu nerwowego, zwiększające odporność na infekcje.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Tłuszcze w diecie. Które jeść, a jakich unikać?
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

ZOBACZ TAKŻE: INFO Z POLSKI. Dwaj chłopcy nie żyją, bo weszli na cienki lód i nagi mężczyzna na ulicach Włocławka
(Źródło:vivi24)