https://expressbydgoski.pl
reklama

Gęsina to samo zdrowie – zobacz, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety

Materiał informacyjny Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Kiedyś bardzo popularna, później zapomniana, dzisiaj gęsina dzięki Samorządowi Województwa Kujawsko-Pomorskiego znowu wraca do łask. Całkiem słusznie. Jest bowiem nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Szczególnie dla seniorów. Dlaczego dokładnie? Już tłumaczymy!

Gęsina jest przede wszystkim doskonałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. To właśnie one odpowiadają za sprawne funkcjonowanie mózgu, chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi (takimi jak np. Alzheimer), obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, warunkują prawidłowy proces krzepnięcia krwi, uczestniczą w procesie regeneracji komórek i zmniejszają bolesność stawów. Innymi słowy: spowalniają procesy starzenia się organizmu.

W diecie seniorów nie powinno też zabraknąć białka i aminokwasów egzogennych, witamin z grupy B, witaminy A i E oraz takich składników mineralnych, jak potas, fosfor, magnez, żelazo czy cynk. Wszystkie znajdziesz w gęsinie.

Najlepsza gęsina z Kujaw i Pomorza

Czy wiesz, że gęsi hodowano już w czasach starożytnych? Dowodzą tego m.in. egipskie płaskorzeźby i malowidła nagrobne, przedstawiające handel gęśmi. Ich mięso było wysoko cenione także przez Greków i Rzymian. Zachowało się wiele tradycyjnych przepisów na dania z gęsiny z całego świata, w tym z kuchni polskiej.

Od wieków najsmaczniejsze, a przy tym najbardziej odżywcze gatunki gęsihoduje się na Kujawach i Pomorzu, m.in. w Kołudzie Wielkiej pod Inowrocławiem. Gęsina jest prawdziwie regionalnym przysmakiem, którego produkcja wpisuje się w ideę inteligentnych specjalizacji. To obszary szczególnie promowane oraz rozwijane przez województwo. Jedną z takich specjalizacji jest zdrowa i bezpieczna żywność, wytwarzana ekologicznie, a następnie dostarczana prosto „od pola do stołu”.

Gęsina na Forum Seniora

Na tegorocznym Forum Seniora, które odbędzie się 24 września, zaplanowaliśmy specjalny panel o gęsinie. Opowiemy na nim więcej o dietetycznych i prozdrowotnych właściwościach gęsiny, przedstawimy lokalnych producentów oraz ciekawe akcje nawiązujące do gęsiny.

Najważniejszą z nich jest organizowana przez Urząd Marszałkowski akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina”. W jej ramach możesz obejrzeć specjalne odcinki „Smaków Pomorza i Kujaw”, wziąć udział w konkursie z ciekawymi nagrodami i wybrać się na kulinarny festiwal w Przysieku. Warto przy tym podkreślić, że celem imprezy jest nie tylko promowanie gęsiny, ale też tradycji wspólnego biesiadowania, spędzania czasu z rodziną i pielęgnowania dawnych zwyczajów w patriotycznym duchu.

Dołącz do nas i zasmakuj w gęsinie!

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski