W skrócie
Większość rodzin ma swój ulubiony przepis na domowego mazurka. Jednak można urozmaicić tradycyjne przysmaki dodatkiem orientalnej pasty sezamowej tahini i użyciem słonego karmelu. Wystarczy zagnieść kruche ciasto na spód mazurka, ułożyć na gęsty krem na bazie mascarpone, a wierzch ozdobić własnoręcznie przygotowanym słonym karmelem. Można także sięgnąć po dobrej jakości kajmak w puszce, który pomoże przyspieszyć pracę nad smakołykiem. To idealny deser dla smakoszy poszukujących rozkoszy podniebienia.
Mazurek z kremem tahini i solonym karmelem – przepis na deser
Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Spód:
- 170 g mąki pszennej tortowej,
- 80 g mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g masła Łaciate,
- 50 g cukru,
- 1 jajko.
Krem tahini:
- 250 g mascarpone Mlekpol,
- 4 łyżki tahini (pasty sezamowej).
Solony karmel:
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki wody,
- 4 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30 procent,
- 1 łyżka masła Łaciate,
- 1 duża szczypta soli.
Dekoracja:
- 50 g uprażonych migdałów w płatkach
Jak zrobić mazurek z kremem tahini i solonym karmelem?
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj suche składniki.
- Dodaj pokrojone na kawałki, zimne masło i przy pomocy noża mieszaj, aż do momentu uzyskania drobnej kruszonki.
- Dodaj jajko i miksuj połączyć z resztą składników.
- Z ciasta uformuj kulę, delikatnie spłaszcz, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto włóż między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj tak, aby placek był delikatnie większy od blaszki, której użyjesz.
- Następnie przenieś ciasto na blaszkę (zostaw dolny arkusz papieru do pieczenia). Boki ciasta uformuj w centymetrowy rant.
- Spód ciasta podziuraw widelcem i wstaw do lodówki na 15 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 160°C. Wstaw ciasto i piecz na złoty kolor, około 35 minut.
- Spód na mazurka wyjmij i odstaw do wystudzenia.
- Do miski włóż serek mascarpone i pastę sezamową tahini.
- Wszystkie składniki zmiksuj blenderem przez minutę.
- Masę rozsmaruj na wystudzonym spodzie z kruchego ciasta.
- Do garnka wsyp cukier i wlej wodę.
- Zagotuj, zmniejsz moc palnika i gotuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Następnie gotuj jeszcze 4 minuty, aż cukier zmieni kolor na bursztynowy.
- Karmel zestaw z palnika i dodaj masło.
- Wlej śmietankę i wymieszaj.
- Sos karmelowy posól i przestudź w garnku.
- Domowy solony karmel rozprowadź po mazurku z kremem tahini.
- Na koniec mazurek z kremem tahini i solonym karmelem udekoruj migdałami.
- Gotowe ciasto schłodź przez 5 godzin w lodówce.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz więcej tematów kulinarnych w serwisie Strona Kuchni: