W skrócie
Co zrobić z jedzeniem z lodówki?
Zanim zabierzemy się do mycia lodówki, należy wyjąć jedzenie z półek. Na samym początku należy sprawdzić datę przydatności do spożycia. Szczególnie gdy napisane jest na nich „należy spożyć do…”. Te z krótkim terminem należy zjeść w pierwszej kolejności i przy ponownym umieszczeniu w lodówce położyć je bliżej drzwi.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć więcej porad
Jak często myć lodówkę?
Mycie lodówki powinno odbywać się raz w tygodniu. To urządzenie może być miejscem rozwoju bakterii, które powodują zatrucia pokarmowe. Myjąc lodówkę, należy pamiętać o dolnych szufladach i półkach na drzwiach lodówki. Jeśli korzystacie z przezroczystych pojemników do organizacji żywności lub obrotowych tacek, to też trzeba je dokładnie umyć.
Gdy myjecie lodówkę i chcecie rozmrozić zamrażarkę, to możecie wyłączyć urządzenie z prądu. Jeśli jednak odświeżacie samą lodówkę, to zostawcie ją podłączoną do kontaktu. Dzięki temu oszczędzicie sobie dodatkowej pracy. Następnie można zabierać się za czyszczenie zabrudzeń po jedzeniu.
Czym myć lodówkę?
Lodówki nie powinny być myte silnymi środkami chemicznymi. Głównie dlatego, że umyte powierzchnie mają kontakt z jedzeniem. Wystarczy wymieszać:
- 500 ml wody
- 3 łyżki octu
Takim roztworem należy wymoczyć ściereczkę. Następnie trzeba umyć dokładnie wszystkie zakamarki. Szklane półki można wstawić do brodzika łazienkowego i tam dokładnie je umyć. Na trudniejsze zabrudzenia można skorzystać z kilku kropel płynu do mycia naczyń i sody oczyszczonej. Jeśli nie przepadacie za ostrym zapachem octu, możecie wymienić go na sok z cytrusów. Sok wyciśnięty ze świeżej cytryny lub grejpfruta zneutralizuje nieprzyjemną woń pozostawioną z jedzenia.
Woda na dnie lodówki
Częstym problemem jest woda, która zbiera się na dnie lodówki. To oznaka, że odpływ lodówek no frost zapchał się. Wystarczy znaleźć na tylnej ścianie lodówki charakterystyczny korek. Trzeba go wyjąć, umyć i odetkać odpływ przy pomocy drucika. Na koniec należy wstawić korek na poprzednie miejsce.
Jak umieścić jedzenie w lodówce?
Po umyciu lodówki, osuszeniu półek i wewnętrznej części drzwi lodówki należy poukładać jedzenie. Warto pamiętać, że najniższa temperatura panuje w szufladach i na dolnej półce. Aby w lodówce zapanował porządek, poukładaj je w następujący sposób:
- owoce i warzywa w szufladach,
- mięso, wędliny i ryby na dolnej półce,
- sery, jajka w wytłaczance, ugotowane potrawy na środkowej półce,
- kefiry, jogurty, dżemy i ciasta na górnej półce,
- mleko, napoje na dolnej półce na drzwiach lodówki,
- masło, ketchup, musztarda na górnych półkach na drzwiach lodówki.
Mamy nadzieję, że dzięki tym poradom w waszych lodówkach zapanuje porządek, a czysta przestrzeń usprawni korzystanie z niej jako miejsca pierwszego wyboru.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?