W skrócie
Na grillu możemy przygotować nie tylko kiełbasę, karkówkę czy kaszankę, ale również boczek. To mięso idealnie nadaje się do grillowania, a w trakcie robi się rumiane i chrupiące. Do grillowanego boczku trzeba najpierw przygotować marynatę z oleju, czosnku i przyprawa oraz zostawić w niej mięso na co najmniej godzinę. Przygotowany w ten sposób boczek będzie niezwykle aromatyczny. Możemy do niego podać pyszną sałatkę z grillowanych warzyw oraz pieczone ziemniaki.
Boczek zawijany z grilla - pomysł na pyszną przystawkę na grill
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4-8 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 0,5 kg boczku Rzeźnik Szymon,
- 2 łyżki oleju rzepakowego Marysia,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżeczka przyprawy uniwersalnej Na Szlaku Smaku,
- 2 łyżeczki przyprawy do mięs Na Szlaku Smaku,
- 6 długich wykałaczek.
Polecam także: Tą kaszanką z grilla będziesz się zajadać. Najlepszy przepis
Jak zrobić boczek zawijany na grilla?
- Boczek pokroiłam na plastry.
- Do miski wlałam olej, dodałam przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszałam.
- Do miski z marynatą włożyłam boczek i wstawiłam do lodówki na godzinę.
- Przygotowałam wykałaczki. Ostrą częścią wykałaczki przebiłam każdy zamarynowany plaster boczku i i owinęłam go wzdłuż wykałaczki.
- Tak przygotowany boczek grillowałam ok. 30 minut.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!