Skóra jest potrzebna roślinom, by chronić się przed działaniem promieniowania słonecznego, ale jednocześnie zawiera bardzo dużo błonnika i najwięcej witamin. Nie musimy obierać warzyw, możemy spokojnie gotować je bez obierania. Obrane ziemniaki pozbawione zostają około 20 procent wartości odżywczej. Tracą witaminę B, błonnik oraz mikro- i makroelementy. Zaleca się dokładne szorowanie przed ugotowaniem, a obieranie dopiero po ugotowaniu warzyw. Podobnie postępujmy z marchewką czy pietruszką. Jeśli już musimy usunąć skórkę, dbajmy o to, by była ona możliwie jak najcieńsza.
Nie zapominajmy natomiast o dokładnym myciu warzyw, szczególnie tych liściastych jak szpinak, sałaty, szczypiorek czy rukola. Najlepiej jednak robić to przed samym spożyciem, by nie namokły - wtedy szybciej tracą wiele składników odżywczych.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
