https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Młode ziemniaki - przy tych schorzeniach lepiej unikać ziemniaków. Oto skutki ich jedzenia

Justyna Trawczyńska
Opracowanie:
Wideo
od 7 lat
Młode ziemniaki już pojawiły się na bazarach, jednak na razie dostępne są odmiany importowane np. z Cypru. Najlepsze odmiany młodych ziemniaków to oczywiście nasze rodzime na które będziemy musieli jeszcze poczekać kilka tygodni. Zobaczcie, kiedy lepiej unikać jedzenia młodych ziemniaków i dlaczego.

Polskie młode ziemniaki dostępne są w sprzedaży na przełomie maja i czerwca. Przez kilka tygodni możemy cieszyć się ich smakiem. Ziemniaki młode bardzo łatwo rozpoznać. Mają niewielki rozmiar i charakterystycznie cienką i delikatnie łuszczącą się skórkę.

Przeczytaj: Ogórki małosolne - przy tych schorzeniach nie wolno ich jeść. Im mogą one zaszkodzić

Młode ziemniaki nie wymagają długiego gotowania. Są gotowe już po kilkunastu minutach. Najlepsze będą po ugotowaniu na parze podane z koperkiem. Warto wiedzieć, że ziemniaków nie można długo moczyć w wodzie, bo tracą wartości odżywcze, a obieranie ich przed gotowaniem zwiększa straty w jego trakcie nawet 2,5-krotnie.

Ziemniaki dostarczają dużo witaminy C, sporo potasu, a także magnez, fosfor i wapń. Ziemniaki zawierają tez spore ilości błonnika, który powoduje zwiększenie objętości treści pokarmowej, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości.

Najzdrowsza wersja ziemniaków to te ugotowane w wodzie lub na parze lub upieczone, bez dodatku ciężkich sosów.

Oto kiedy lepiej nie jeść młodych ziemniaków

W galerii poniżej zobaczcie, przy jakich objawach nie powinno się jeść młodych ziemniaków i dlaczego:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski