Polskie młode ziemniaki dostępne są w sprzedaży na przełomie maja i czerwca. Przez kilka tygodni możemy cieszyć się ich smakiem. Ziemniaki młode bardzo łatwo rozpoznać. Mają niewielki rozmiar i charakterystycznie cienką i delikatnie łuszczącą się skórkę.
Przeczytaj: Ogórki małosolne - przy tych schorzeniach nie wolno ich jeść. Im mogą one zaszkodzić
Młode ziemniaki nie wymagają długiego gotowania. Są gotowe już po kilkunastu minutach. Najlepsze będą po ugotowaniu na parze podane z koperkiem. Warto wiedzieć, że ziemniaków nie można długo moczyć w wodzie, bo tracą wartości odżywcze, a obieranie ich przed gotowaniem zwiększa straty w jego trakcie nawet 2,5-krotnie.
Ziemniaki dostarczają dużo witaminy C, sporo potasu, a także magnez, fosfor i wapń. Ziemniaki zawierają tez spore ilości błonnika, który powoduje zwiększenie objętości treści pokarmowej, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości.
Najzdrowsza wersja ziemniaków to te ugotowane w wodzie lub na parze lub upieczone, bez dodatku ciężkich sosów.
Oto kiedy lepiej nie jeść młodych ziemniaków
W galerii poniżej zobaczcie, przy jakich objawach nie powinno się jeść młodych ziemniaków i dlaczego: