
Te produkty pomagają obniżyć wysoki poziom złego cholesterolu
► płatki owsiane
► produkty bogate w błonnik
► zielona, biała oraz czarna herbata - więcej o wpływie herbaty na zdrowie w tym artykule

Te produkty pomagają obniżyć wysoki poziom złego cholesterolu
► grzyby shitake (twardziak jadalny)
► siemię lniane i nasiona chia - więcej o wpływie siemienia lnianego na organizm w tym artykule
► ponato produktami, które dodatkowo będą obniżać poziom cholesterolu są produkty bogate w błonnik pokarmowy (szczególnie w jego frakcję rozpuszczalną), takie jak: jabłko, cytrusy, produkty zbożowe (jęczmień i owies) oraz nasiona roślin strączkowych (np. soczewica, ciecierzyca, groszek).

Chcesz być zdrowy, sięgaj po soki owocowe i warzywne
Czy wiesz, że... zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa do żadnych soków, w tym również w kartonach, butelkach czy z soków zagęszczonych, nie są dodawane żadne cukry, w tym fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy czy słodziki, jak również barwniki, sztuczne aromaty, czy konserwanty.
► W sokach owocowych są obecne tylko naturalne cukry w takiej samej ilości i rodzaju, jakie występują w owocach, z których te soki zostały wyprodukowane.
Soki owocowe i warzywne mogą stanowić jedną porcję w ramach zalecanych w ciągu dnia 5 porcji warzyw i owoców, ponieważ mają niezwykle zróżnicowaną matrycę odżywczą. W zależności od rodzaju są to produkty bogate w szczególności w takie składniki jak potas, witamina C, karotenoidy czy kwas foliowy, a także w bioaktywne flawonoidy (hesperydyna i narirutyna), mające szczególnie pozytywny wpływ na zdrowie.
► WAŻNE! Istnieją badania potwierdzające np., że sok wiśniowy może wręcz obniżyć poziom skurczowego ciśnienia krwi oraz stężenie cholesterolu LDL.
Co więcej, warto zapamiętać, że wszystkie soki, także te pasteryzowane, pochodzą z warzyw i owoców, dlatego tak jak te produkty stanowią cenne źródło witamin, mikro- i makroelementów, a także substancji o właściwościach antyoksydacyjnych, obecnych w tych owocach i warzywach. Wartość odżywcza soku jest zatem zależna przede wszystkim od rodzaju owoców i warzyw, z których ten sok został przygotowany.
► Przykładowo, szklanka (200 ml) soku jabłkowego zapewnia pomiędzy 50 a 100 mg polifenoli i pokrywa zapotrzebowania na potas w wysokości ok. 220 mg. Sok marchwiowy w ilości 100 ml dostarcza ok. 900 µg witaminy A w postaci beta-karotenu (prowitamina A), czyli ok. 100% dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia dla osoby dorosłej. Soki mogą realnie przyczyniać się do poprawy diety stosowanej przez konsumentów.

Należy podkreślić, że węglowodany są niezbędnym elementem prawidłowej, zróżnicowanej diety. Ich naturalnym źródłem są warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki.
Istniejące badania naukowe podkreślają znaczenie źródła węglowodanów w diecie, wskazując że cukry pochodzące z warzyw i owoców oraz soków nie mogą być traktowane jako ekwiwalent „łyżeczek” cukru, których źródłem są np. słodycze.
Dostępne wyniki badań naukowych przeanalizowane w raporcie ekspertów Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM „Przegląd badań. Występowanie cukru w owocach, warzywach, sokach oraz jego wpływ na dietę” potwierdzają, że owoce i warzywa oraz 100% soki owocowe nie mają istotnego wpływu na wzrost stężenia glukozy i insuliny we krwi na czczo. Chociaż mechanizm, dzięki któremu 100% sok owocowy nie wpływa na glikemię nie jest jednoznacznie zdefiniowany, to uważa się, że obecność błonnika i polifenoli może korzystnie wpływać na homeostazę glukozowo-insulinową.
Spożywanie soków w rekomendowanych ilościach może przyczyniać się do stosowania bardziej jakościowej diety na co dzień, a przez to wpływać pozytywnie na zdrowie publiczne. Obecnie w Polsce średnio spożywa się około 40 ml soków dziennie na osobę (ok. 3-4 łyżki). Z kolei spożycie warzyw i owoców w Polsce jest wciąż bardzo niskie i wynosi średnio ok. 280 g na osobę dziennie.