MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowo w inowrocławskiej dziesiątce

Renata Napierkowska
Zajadanie się jogurtami, serkami, maślanką, twarogiem, świeżym, różnorodnym pieczywem, własnoręcznie przygotowanymi przez uczniów zdrowymi kanapki oraz konkursy i spotkania z fachowcami – tak przebiegał tydzień zdrowia w inowrocławskiej dziesiątce.

Zajadanie się jogurtami, serkami,
maślanką, twarogiem, świeżym, różnorodnym pieczywem,
własnoręcznie przygotowanymi przez uczniów zdrowymi kanapki oraz
konkursy i spotkania z fachowcami – tak przebiegał tydzień
zdrowia w inowrocławskiej dziesiątce.

<!** Image 3 align=none alt="Image 209521" >

To już była II edycja Tygodnia
Zdrowia w Szkole Podstawowej im. Jana Kasprowicza w Szymborzu. W tym
roku przebiegało on pod hasłem: W zdrowym ciele zdrowy duch.

- Głównym celem projektu,
dotyczącego prawidłowych nawyków zdrowotnych jest nabywanie
umiejętności dbania oraz rozpoznawania różnych zagrożeń dla
zdrowia, które jest najcenniejszym skarbem, jaki posiadamy. Aby
służyło nam jak najdłużej, powinniśmy dbać o nie od
najmłodszych lat. Nasza szkoła co roku uczy, co robić, by poprawić
swoje samopoczucie i zdrowie, nauczyć dzieci, jak zdrowiej żyć
-mówią koordynatorki projektu: Anna Witecka – Słomion i
Elżbieta Rynarzewska.
<!** Image 4 align=none alt="Image 209522" >

Zwiastunem imprezy były plakaty i
kolorowe gazetki ścienne na holu szkoły. W bibliotece utworzono
„Kącik literatury o zdrowiu”, a na holu wystawę z możliwością
degustacji wyrobów mleczarskich z Cuiavii - Okręgowej Spółdzielni
Mleczarskiej w Inowrocławiu oraz pieczywa pełnoziarnistego z
piekarni Jóźwiaków. Na stoisku królowały m.in.: jogurty, serki,
maślanka, twaróg oraz świeże, różnorodne pieczywo. Przez kilka
dni podczas dużej przerwy wszyscy uczniowie posilali się
własnoręcznie przygotowanymi pod okiem wychowawców zdrowymi
kanapkami i sałatkami. 

<!** reklama>

- Było pysznie, kolorowo i zdrowo!
Dzieci wzięły udział w badaniu stóp pod kątem płaskostopia i
ewentualnych wad postawy pedoskopem komputerowym, dzięki współpracy
z Anną Trojanowską koordynatorem krajowym wolontariatu „Flandria”.
Uczniowie, u których wykryto wady otrzymali zestawy ćwiczeń
korekcyjnych zalecanych przez fizykoterapeutę – informuje Grażyna
Jaśniowska, nauczycielka z dziesiątki.
<!** Image 6 align=none alt="Image 209524" >

Czynnie w akcję zaangażowali się
rodzice Agnieszka Kaczmarek oraz Danuta Bartoszak pielęgniarki
zatrudnione w służbie zdrowia, które mierzyły ciśnienie krwi
chętnym dzieciom oraz przeprowadziły naukę bandażowania. W
starszych klasach odbyły się lekcje dotyczące problematyki
prozdrowotnej prowadzone przez pielęgniarkę szkolną Mariolę
Kaczalską, w czasie których uczniowie m.in. zgłębili tajniki
różnych rodzajów diet. Szóstoklasiści udali się do
Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa, gdzie poznali
skład, funkcje , grupy i choroby krwi. Kierownik Oddziału Elżbieta
Pater wytłumaczyła uczniom dlaczego ważna jest znajomość grup
krwi w sytuacjach zagrożenia i życia człowieka oraz uświadomiła
znaczenie honorowego krwiodawstwa.

<!** Image 7 align=none alt="Image 209525" >

Uczniowie uczestniczyli też w
konkursach od przepisu na zdrowy posiłek, poprzez plastyczny i na
fraszką o zdrowiu po ekologiczny.

- Nasi artyści przygotowali scenki
teatralne na temat zdrowego odżywiania  - dodają Anna
Witecka – Słomion i Elżbieta Rynarzewska.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!