Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wojskowi kucharze z Bydgoszczy szykują się do startu w kulinarnej olimpiadzie w Niemczech

Małgorzata Pieczyńska
Małgorzata Pieczyńska
Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego wystąpi w składzie (od lewej): st. szer. Robert Stefański, st. szer. spec. Krystian Domeradzki, szer. Paulina Garbacik, st. sierż. Radosław Irzemski, st. kpr. Piotr Pawelec i st. szer. spec. Paweł Bazan.
Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego wystąpi w składzie (od lewej): st. szer. Robert Stefański, st. szer. spec. Krystian Domeradzki, szer. Paulina Garbacik, st. sierż. Radosław Irzemski, st. kpr. Piotr Pawelec i st. szer. spec. Paweł Bazan. Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych
Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego, w składzie z żołnierzami Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych w Bydgoszczy, odlicza już dni do startu w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w niemieckim Stuttgarcie.

Zmagania wojskowych kucharzy podczas IKA Culinary Olympics 2024 odbędą się 2-9 lutego. Polski zespół tworzy 4 szefów kuchni i 2 pomocników. W tym gronie są też dwaj kucharze z 1 Pomorskiej Brygady Logistycznej - Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych w Bydgoszczy. St. szer. Robert Stefański będzie odpowiedzialny za desery, z kolei st. sierż. Radosław Irzemski - za danie główne. Kapitanem reprezentacji jest st. sierż. Piotr Welter z Batalionu Dowodzenia IWsp SZ w Bydgoszczy.

Przygotowania do zawodów trwają już od kilku miesięcy i wkraczają w decydującą fazę.

- Treningi odbywają się w Klubie „Logistyk” 1 Pomorskiej Brygady Logistycznej - mówi kpt. Justyna Kwiatkowska, oficer prasowa 1 BLog. - Pod czujnym okiem trenerów, zaprzyjaźnionych szefów kuchni, każdy członek reprezentacji doskonali swoje umiejętności, harmonizuje smaki i eksperymentuje z nowymi technikami. Wszystko po to, aby stworzyć dania, które zaimponują sędziom i gościom.

Będą musieli przygotować lunch dla 120 osób i 72 zakąski bankietowe

Podczas olimpiady polski zespół wystąpi w kategorii „Community catering”. Wojskowi kucharze będą musieli przygotować lunch dla 120 osób oraz 72 zakąski bankietowe jedzone sztućcami. Zaserwować trzeba trzy rodzaje zakąsek, po 24 sztuki (jedna według własnego uznania, druga wegetariańska, natomiast trzecia o niskiej zawartości węglowodanów).

- W kategorii „Community catering” startujemy po raz drugi. Pierwszy nasz występ w Luksemburgu w 2022 r. został zwieńczony brązowym medalem - mówi st. szer. Robert Stefański. - Największym wyzwaniem będzie czas oraz opanowanie nerwów.

W ostatnich latach zauważa się trend, w którym kucharze łączą tradycyjne składniki i techniki z nowoczesnym podejściem, tworząc wyjątkowe oraz zaskakujące smaki. Wojskowi kucharze nie pozostają w tyle, również eksperymentują z połączeniem klasycznych polskich składników z przyprawami, bądź produktami z różnych regionów świata.

- Nie możemy zdradzić naszego menu, ale możemy uchylić rąbka tajemnicy - mówi st. sierż. Piotr Welter, kapitan Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego. - Jako danie główne podamy rybę, która w końcowym etapie będzie podwędzana, a do produkcji deseru wykorzystamy trochę już zapomniany owoc rokitnika. W naszym menu pojawią się także różnego rodzaju warzywa piklowane oraz kozi ser.

Przygotowanie menu oraz jego ulepszanie zajęło aż osiem miesięcy

Jak podkreśla  kapitan RKWP, wojskowi kucharze promują polską kuchnię i starają się wykorzystywać tradycyjne polskie produkty.

- Niektóre z nich są trochę zapomniane, ale w naszej kuchni mają szansę odzyskać dawny blask - mówi st. sierż. Piotr Welter. - Samo wypracowanie menu, modyfikacje oraz jego ulepszanie zajęło nam 8 miesięcy, ale w praktyce praca nad ulepszaniem trwa do ostatniej minuty przed startem w zawodach.

Reprezentacja Kucharzy WP nie zapomina też o prezentacji dań. Każdy detal, od estetyki podania potrawy po profesjonalizm obsługi, jest starannie przemyślany.

- Jak wiemy - najpierw jemy oczami. To właśnie odpowiednią aranżacją talerza, gdzie możemy znaleźć całą gamę kolorów, kształtów oraz struktur, pobudzamy nasze kubki smakowe. Jednak to smak jest gwarantem sukcesu -  mówi st. sierż. Radosław Irzemski, szef kuchni, który podczas olimpiady odpowiada za danie główne. - Najgorsze co może nam się przytrafić to chaos. Jeśli nerwy nie zostaną opanowane, wtedy plan runie jak domek z kart.

W Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego będzie miała szansę udowodnić, że nasza polska kuchnia to nie tylko tradycja, ale także nowoczesność i smak.

Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego to duma polskiej armii. Zdobywała już medale wielokrotnie podczas międzynarodowych konkursów kulinarnych. Na swoim koncie 7 medali, w tym 5 na Olimpiadze Kulinarnej IKA w Erfurcie w 2004, 2008 oraz 2012 roku, oraz 2 w Culinary World Cup w Luksemburgu w 2006 oraz 2022 roku.

- Opiekę merytoryczną nad działalnością Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego sprawuje Szefostwo Służby Żywnościowej Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych - podkreśla ppłk Marek Chmiel, rzecznik IWsp SZ.

Skład Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego:

  • Chef 1: st. szer. Robert Stefański - 1 Pomorska Brygada Logistyczna, Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych - desery;
  • Chef 2: st.sierż. Radosław Irzemski - 1 Pomorska Brygada Logistyczna, Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych - danie główne;
  • Chef 3: st. szer. spec. Krystian Domeradzki – 1 Skrzydło Lotnictwa Taktycznego, Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych - danie wegetariańskie;
  • Chef 4: szer. Paulina Garbacik - 18 Dywizja Zmechanizowana, Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych - dodatki oraz przystawka lunchowa;
  • Helper 1: st. kpr. Piotr Pawelec - 16 Dywizja Zmechanizowana, Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych - komunikacja z klientem, przygotowanie zastawy;
  • Helper 2: st. szer. spec. Paweł Bazan - 18 Dywizja Zmechanizowana, Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych - utrzymanie czystości w boksie i kontrola HACCAP.
od 7 lat
Wideo

Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera