Tegoroczne warsztaty gęsinowe pt. "Smaczna kujawsko-pomorska gęsina na święto Marcina" będą dla uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy okazją do pracy z nowym produktem. Część gęsich tuszek przekaże gastronomikowi Państwowy Zakład Badawczy w Kołudzie Wielkiej. Łącznie uczestnicy warsztatów będą pracowali na czterech tuszkach.
Warsztaty odbędą się w piątek, 10 listopada, na terenie Warsztatów Szkolnych ZSG-H, a udział w nich wezmą uczniowie klas pierwszych gastronomika. Uczestnicy będą mieli okazję przygotować: czerninę na gęsich żołądkach z szarymi kluskami, udka duszone z rajskimi jabłkami, gęś pieczoną w całości faszerowaną gryczanym kaszotto, gęsi smalec z tymiankiem i jabłkiem, a także kacze pate z gruszką i papryczką jalapenio i pierś kaczą confitowaną z sosem śliwkowym.
W warsztatach z młodzieżą udział wezmą Krzysztof Szczepaniak i Waldemar Szreder - nauczyciele praktycznej nauki zawodu ZSG-H, Krystyna Lewicka-Ritter - bydgoska dziennikarka, miłośniczka i propagatorka folkloru, a także szefowie kuchni z bydgoskich restauracji i hoteli.
