https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Warsztaty z gęsią w roli głównej w bydgoskim gastronomiku. Uczniowie przygotują potrawy z gęsiny

Marta Mikołajska
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy po raz kolejny zaprosi uczniów na gęsinowe warsztaty.
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy po raz kolejny zaprosi uczniów na gęsinowe warsztaty. Krzysztof Szczepaniak/nadesłane
W piątek, 10 listopada w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy odbędą się po raz kolejny warsztaty gęsinowe. Uczestnicy przyrządzą m.in. czerninę na gęsich żołądkach, gęsi smalec i faszerowaną gęś pieczoną.

Tegoroczne warsztaty gęsinowe pt. "Smaczna kujawsko-pomorska gęsina na święto Marcina" będą dla uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy okazją do pracy z nowym produktem. Część gęsich tuszek przekaże gastronomikowi Państwowy Zakład Badawczy w Kołudzie Wielkiej. Łącznie uczestnicy warsztatów będą pracowali na czterech tuszkach.

Warsztaty odbędą się w piątek, 10 listopada, na terenie Warsztatów Szkolnych ZSG-H, a udział w nich wezmą uczniowie klas pierwszych gastronomika. Uczestnicy będą mieli okazję przygotować: czerninę na gęsich żołądkach z szarymi kluskami, udka duszone z rajskimi jabłkami, gęś pieczoną w całości faszerowaną gryczanym kaszotto, gęsi smalec z tymiankiem i jabłkiem, a także kacze pate z gruszką i papryczką jalapenio i pierś kaczą confitowaną z sosem śliwkowym.

W warsztatach z młodzieżą udział wezmą Krzysztof Szczepaniak i Waldemar Szreder - nauczyciele praktycznej nauki zawodu ZSG-H, Krystyna Lewicka-Ritter - bydgoska dziennikarka, miłośniczka i propagatorka folkloru, a także szefowie kuchni z bydgoskich restauracji i hoteli.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski