Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne potrawy wielkanocne z Kujaw i Pomorza. Nasz region wyróżniał się smakami

Kamila Pochowska
Kamila Pochowska
Oto tradycyjne dania wielkanocne z Kujaw i Pomorza. To dawniej gościło na stołach naszych przodków. Żur Kujawski, "fałszywy zając", zupa z jajek, co jeszcze? Zobacz zdjęcia tradycyjnych potraw wielkanocnych z Kujaw. Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii >>>
Oto tradycyjne dania wielkanocne z Kujaw i Pomorza. To dawniej gościło na stołach naszych przodków. Żur Kujawski, "fałszywy zając", zupa z jajek, co jeszcze? Zobacz zdjęcia tradycyjnych potraw wielkanocnych z Kujaw. Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii >>>
Kujawy są przepiękną krainą, która może pochwalić się wyjątkową tradycją wielkanocną. Żur kujawski, pasztet, biała kiełbasa, śledzie, jajka - to tylko niektóre z potraw, które gościły na stołach naszych przodków. Niektóre tradycje kultywowane są po dzień dzisiejszy.

Na Kujawach, wśród zwyczajów wielkanocnych występowały obok siebie praktyki religijne i związane z nimi zwyczaje ludowe.
Dawniej na Kujawach w Wielkim Tygodniu wybijano żur, a gospodynie smagały rózgami nogi „za boże rany”. Przypomnijmy, jak dawniej w naszym regionie przygotowywano się do święta Zmartwychstania Pańskiego i jako obchodzono Wielkanoc.

Zgodnie z tradycją, na Kujawach przygotowania do świąt wielkanocnych należało zakończyć w Wielką Sobotę, do godziny dwunastej. W kuchni wygaszano stary ogień by od poświęconego w kościele rozpalić nowy. Przynoszono wodę święconą by skropić nią dom, oborę i zwierzęta. Utrwalił się trwający do dzisiaj zwyczaj święcenia potraw, początkowo odbywający się w domach, a później w kościele. Liczba potraw wkładanych do koszyczka zmieniała się przez wieki i nie była przypadkowa Swięcono siedem potraw, które symbolizują treść chrześcijaństwa.

Dawniej w Wielką Sobotę, podobnie jak dzisiaj, zanoszono potrawy do kościoła w celu poświęcenia ich. Wcześnie rano w Wielkanoc odbywała się rezurekcja, najważniejsze nabożeństwo wielkanocne. Po powrocie z kościoła zasiadano do śniadania wielkanocnego.

Na stole królował baranek z masła z chorągiewką, jako symbol Chrystusa Zmartwychwstałego. Były też jaja, źródło życia, malowane w naturalnych barwnikach. Nie mogło zabraknąć drożdżowej baby, szynki, kiełbas, chrzanu, białego barszczu i chleba. Pośniadaniu dzieci szukały „zajączka”, czyli koszyczka z jajkami i słodyczami schowanego przez rodziców, wierząc, że przyniósł je zając.

Zobaczcie w naszej galerii tradycyjne potrawy wielkanocne z Kujaw:

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera