
Oto tradycyjne dania wielkanocne z Kujaw i Pomorza. To dawniej gościło na stołach naszych przodków. Żur Kujawski, "fałszywy zając", zupa z jajek, co jeszcze? Zobacz zdjęcia tradycyjnych potraw wielkanocnych z Kujaw. Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii >>>

Fałszywy zając
Określenie „fałszywy zając” pochodzi z języka niemieckiego (Falscher Hase) i jest charakterystyczne dla tej części Polski, która znajdowała się pod zaborem pruskim, stąd też dla Krajny, Pomorza i części Kujaw.
Fałszywy zając to pieczeń przygotowana z mięsa mielonego, najlepiej karkówki z dodatkiem przypraw oraz ugotowanych na twardo jajek. Dawniej, kiedy utrudniony był dostęp do pozyskania mięsa stosowano przy przygotowaniu fałszywego zająca dużą ilość ziemniaków oraz bułek namoczonych w mleku.

Kartoflanka po kujawsku
Kartoflanka po kujawsku to potrawa o długiej tradycji, której receptura była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przygotowywana jest do dziś i w wielu domach stanowi urozmaicenie codziennego posiłku. Przyrządzana zazwyczaj w piątki, jako zupa postna, bezmięsna

Kaczka nadziewana po kujawsku
Kaczka na kujawskich stołach gości od dawna. Podawana zazwyczaj podczas dużych uroczystości: chrzciny, wesela, odpusty.