To dzieje się z organizmem kiedy jesz imbir. Kto i dlaczego nie powinien go spożywać. Jak sporządzić napar z imbiru?
Masz takie przypadłości? Zastosuj imbir w taki sposób!
► Kaszel, ból gardła - zetrzyj 50 gramów korzenia imbiru (bez skórki) na tarce lub pokrój na cienkie plastry, zalej go litrem wrzątku. Napar sporządź w termosie lub kubku termicznym - imbir musi sie dorbze sparzyć, wtedy działa najlepiej. Imbir pij ostudzony do 35-40 stopni C, możesz po ostudzeniu dodać soku z cytryny i miodu. Pij nieduże dawki co najmniej trzy razy dziennie (dawka dzienna imbiru to ok 5 g).
Wskazówka: Imbir po zalaniu można użyć do sporządzenia kolejnego naparu - roślina (50 g) utrzymuje wartości do sporządzenia z niej trzech litrowych naparów.
► Profilaktyka jamy ustnej - płucz jamę ustna naparem wg powyższego przepisu (nie dodawaj miodu ani cytryny!)
Imbir na poprawę libido. Skutki przedawkowania imbiru ►►►