
Marchew posiada także właściwości antynowotworowe. Regularne spożywanie pomarańczowego warzywa może zapobiegać nowotworom jamy ustnej, krtani, przełyku oraz pęcherza moczowego. Beta-karoten zmniejsza również ryzyko wystąpienia raka prostaty.

Marchewka sprawdza się też w profilaktyce chorób układu krążenia. Zawarte w marchwi pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi, przez co działają antymiażdżycowo. Lekarze szczególnie zalecają spożywanie tego warzywa osobom, u których zaobserwowano pierwsze objawy miażdżycy.

Co ważne, marchew nie jest szkodliwa dla kobiet w ciąży, jeśli będzie spożywana w rozsądnych ilościach. Nadmiar beta-karotenu może szkodzić dziecku, jednak nie należy go całkowicie eliminować z naszej codziennej diety. Surowa marchewka, sok z marchwi oraz marchew gotowana na parze to najbezpieczniejsze formy spożywania tego warzywa dla kobiet w ciąży.

Marchew zalecana jest również osobom, które zmagają się z zaburzeniami trawienia. Świeży korzeń marchwi oraz wyciśnięty z niego sok dobrze wpływają na pracę jelit. Dlatego korzystne jest picie świeżego soku z marchwi, również w przypadku dzieci.