9 z 15

fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Marchew ma też dobry wpływ na nasze zęby. Regularne spożywanie tego warzywa powoduje zabijanie szkodliwych baterii w jamie ustnej, a także zapobiega próchnicy.
10 z 15

fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Spożywanie marchwi działa również wzmacniająco na nasz organizm. Bogactwo mikro- i makroelementów zapobiega anemii i reguluje pracę żołądka.
11 z 15

fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Marchew może być również stosowana, by wspomóc gojenie ran, skaleczeń oraz stanów zapalnych.
12 z 15

fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Jak przygotowywać potrawy z marchwi, by zachować jej właściwości odżywcze? Najzdrowsza jest oczywiście surowa marchewka, która można spożywać jako przekąskę. Zalecane jest również regularne picie świeżego soku z marchwi.