
Marchewka, oprócz doskonałego smaku, zawiera również wiele witamin i minerałów, które mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Marchewkę powinny spożywać osoby znajdujące się na diecie odchudzającej. Ze względu na niską wartość energetyczną (27 kcal w 100 g surowej marchwi), warzywo to sprzyja utracie kilogramów.

Marchew ma świetny wpływ na nasz wzrok. Ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu, jedzenie marchwi poprawia stan naszego wzroku. Regularne spożywanie tego warzywa zaleca się osobom, które spędzają dużo czasu przed ekranem komputera.

Beta-karoten znajdujący się w marchwi dobrze wpływa również na naszą skórę. W okresie dojrzewania wspomaga leczenie trądziku, natomiast w późniejszych latach przyczynia się do późniejszego pojawiania się zmarszczek. Ponadto, beta-karoten odpowiada za szybszą i trwalszą opaleniznę naszego ciała.