Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 4 odcinek 30

Gruszki do Europy przybyły ze starożytnej Persji. Później uprawiano już na terenach antycznej Grecji i stamtąd trafiły do Rzymu. Podobno z polecenia Juliusza Cezara zasadzono je w Anglii.
Uwaga! Gruszki mogą powodować alergię. To najczęściej wynik reakcji krzyżowej, która powstaje między pyłkami drzew a białkami pokarmowymi, dlatego pojawia się najczęściej u osób uczulonych już na pyłki. Pojawia się jako zespół alergii jamy ustnej.
W naszej galerii dowiesz się, jakie właściwości mają gruszki:
Świeża gruszka, średniej wielkości ma ok. 60 kalorii. W owocu występują kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny. W miarę dojrzewania owoców ilość kwasów organicznych i pektyn maleje, a rośnie natomiast zawartość cukrów.
100 gram gruszki zawiera:
- 84,0 g. wody,
- 0,3 g. tłuszczy,
- 0,5 g. białka,
- 13,0 g, węglowodanów,
- 0,03 mg. witaminy B1,
- 0,03 mg. wit. B2
- 0,015 mg. wit. B6
- 7 mg. wit. C
- 0,0053 mg. karotenu,
- 2,1 mg. sodu,
- 130,0 mg. potasu,
- 7,8 mg. magnezu,
- 10,0 mg. wapnia,
- 15,0 mg. fosforu,
- 0,26 mg. żelaza,
- bor i jod występują w śladowych ilościach.
Gruszki nie są ciężkostrawne. Mogą je spożywać również osoby z wrażliwym żołądkiem. Owoce te składają się głównie z wody, dzięki czemu krótko zalegają w żołądku i go nie obciążają. Jeśli po jej zjedzeniu obserwujesz niepokojące objawy – spróbuj zjeść je w postaci startej. W takiej postaci można podawać je również niemowlętom.