Smaki Kujaw i Pomorza - Sezon 4 odcinek 20

Porzeczki, jak większość owoców, najlepiej jeść wtedy, gdy jest ich sezon. Wtedy są najbardziej wartościowe i świeże. Dobrze smakują pod wieloma postaciami. Możemy robić z nich soki, koktajle, lody, dżemy, konfitury, nalewki czy dodawać do sałatek owocowych lub ciast.
Czarne porzeczki są najlepsze z punktu widzenia dietetycznego. Mają więcej witaminy C niż cytrusy. W 100 g czarnych porzeczek znajduje się średnio 100-300 mg witaminy C.
Porzeczki - w naszej galerii dowiesz się o ich właściwościach:
Krzewy porzeczek nie są trudne w uprawie, dlatego warto mieć chociaż jeden krzew na swoim ogródku. Dzięki temu będziemy mieli do nich dostęp w sezonie, czyli wtedy, gdy są najbardziej wartościowe. Potrzebują dużej ilości nawodnienia, a oprócz tego nie mają zbyt dużych wymagań.