
Porzeczka pomimo małych owoców, ma w sobie wiele pozytywnych wartości. Czerwone, białe jak i czarne są źródłem wielu cennych witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Sezon na te owoce rozpoczyna się pod koniec czerwca i trwa do końca sierpnia. To idealny moment, by dowiedzieć się, jakie właściwości mają porzeczki! Wszystkiego dowiesz się w naszej galerii. ▶▶

Porzeczki są dobrą przekąską dla osób zmagających się z otyłością, ponieważ mają mało kalorii. W 100 g znajduje się około 50 kcal!

Czarne porzeczki zawierają około:
• 1,3 g białka,
• 0,2g tłuszczu,
• 14,9 g węglowodanów,
• 7,8 g błonnika,
• 100-300 mg witaminy C,
• witaminy B1, B2, B6, PP, K,
• beta karoten,
• biotynę,
• kwas foliowy,
• składniki mineralne: potas, sód, żelazo, wapń, związki siarki i magnezu
• mikroelementy m.in. chlor, cynk, miedź, bor, jod, kobalt, molibden i mangan.

Porzeczki są źródłem związków fenolowych. Oznacza to, że działają jak antyoksydanty. Mogą być cennym uzupełnieniem diety z potencjałem przeciwcukrzycowym i przeciwnadciśnieniowym.